Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države u ponedjeljak su pozdravile korektnu provedbu predsjedničkih izbora u Salvadoru i čestitale pobjedniku Mauriciu Funesu, kandidatu ljevičarske Fronte za nacionalno oslobođenje Farabundo Marti.


Prema izvješću državne izborne komisije, Funes, bivši televizijski novinar, pobijedio je s 51,2 posto glasova, prema 48,7 posto koliko je osvojio Rodrigo Avila iz konzervativne stranke Arena, koja je vladala Salvadorom 20 godina.

Vezani članci Rtina Miočići - Petar Miočić Miočićeva Rtina cijelu noć nije spavala od uzbuđenja: "Još euforija traje... Kad naš čovjek postane najjači na svijetu, normalno da je svima na ponos!" Gabriela Pilić i Slavko Sobin (Foto: Instagram) Gabriela pobijedila u "Plesu sa zvijezdama" pa pohrlila u zagrljaj "pravog" partnera: Tko je on?

'Čestitamo narodu Salvadora na izborima koji su bili vrlo slobodni, pošteni i demokratski', rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood.

'Želim posebno čestitati Mauriciu Funesu kao pobjedniku izbora i njegovom protivniku Rodrigu Avili, na poštivanju izbornih rezultata', rekao je Wood, ističući spremnost SAD-a za bilateralnu suradnju s novom vladom Salvadora.

>> Salvador: Ljevica pobijedila nakon 20-godišnje vladavine desnice

Pobjedom na nedjeljnim izborima, 49-godišnji Funes postao je prvi ljevičarski predsjednik u povijesti Salvadora, pridruživši se nizu pobjeda ljevičarskih kandidata diljem Latinske Amerike na platformi usmjerenoj protiv slobodnog tržišta, siromaštva i nejednakosti.

Dok su mnogi birači izražavali zabrinutiost da će pobjeda FMNL-a donijeti vladu poput one u Venezueli, koja je gorljivo protiv SAD-a, Funes je umirivao te bojazni ističući da je njegov model brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Analitičari ocjenjuju da će za Funesa biti ključno stvaranja koalicija, kako bi mogao rješavati probleme u zemlji, jer FMNL ima problema s postizanjem obične većine u parlamentu, gdje ima 32 zastupnika, dok Arena ima 34, od ukupno 84 zastupnička mjesta.