Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Povijesna odluka'

Amerika odobrila novu vrstu genetski modificiranih jabuka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke regulatrone vlasti odobrile su u petak dvije vrste genetski modificiranih jabuka otpornih na truljenje, usprkos protivljenju industrije organske hrane i ostalih kritičara koji su pokušali spriječiti tu odluku.

Uprava za inspekciju ministarstva poljoprivrede odobrila je nove jabuke koje je razvila kanadska tvrtka Okanagan Speciality Fruits Inc. uz obrazoloženje kako je "malo vjerojatno da će predstavljati rizik za poljoprivredu zbog pojačanog tretiranja pesticidima".

Pročitajte i ovo Žito - 5 građani u strahu Je li Hrvatska preplavljena ukrajinskom pšenicom i brašnom koje sadrži otrovne pesticide? Evo što kaže Ministarstvo Jagode - 2 sve popularnije Treba li prati jagode sodom bikarbonom? Stručnjakinja otkriva je li riječ samo o pomodnom trendu

Okanagan planira prodavati jabuke pod nazivima Arctic Granny i Arctic Golden i tvrdi da su posve identične običnim jabukama, osim što neće strunuti.

"To je velika stvar za nas, jedva čekamo da ih ponudimo potrošačima", rekao je direktor tvrtke Neal Carter koji je odluku uprave nazvao "povijesnom".

Genetski modificirane jabuke bit će u manjim količinama dostupne krajem 2016. i trebat će još godine da bi postale široko dostupne.

Direktor udruge za organsku hranu Ronnie Cummins kaže da se jabuke i inače tretiraju desecima različitih pesticida, a genetske varijante još i više.

"Cijela ova stvar je još jedan veliki eksperiment na ljudima bez opravdanog razloga", istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene