Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je najavila nove napore SAD-a u borbi protiv gusara ispred obala Somalije, koji uključuju zamrzavanje njihove imovine, kazneni progon te međunarodne akcije za oslobađanja brodova i posade koje drže u svojim rukama.


Clinton je kazala da će administracija pozvati na hitan sastanak Međunarodne kontaktne skupine za borbu protiv gusarstva, koju je 14. siječnja osnovalo Vijeće sigurnosti UN, kako bi se proširila sadašnja koordinacija ratnih mornarica u borbi na suzbijanju gusarstva. Administracija će također poslati izaslanika na donatorsku konferenciju za Somaliju idućeg tjedna u Bruxellesu, te pokušati organizirati sastanak s dužnosnicima somalijske privremene vlade i čelnicima poluatonomne regije Puntland iz koje potiče glavnina gusara.

Vezani članci Slika nije dostupna Apsurdna priča iz Hrvatske: "Nije serija, nije film, nije čak ni Monty Python. Sve je počelo tijekom racije u noćnom klubu. Sjedimo za šankom, dođe policija..." Sjećanje na Oluju - 2 I herojima Oluje već je puna kapa: "Dosta je crnih i crvenih budala, i jednih i drugih! Kakve ustaše, kakvi partizani?!"

>> Tisuću dupina obranilo brod od napada pirata

'Izvršit ćemo pritisak na te čelnike, kako bi poduzeli akcije protiv gusara koji operiraju iz baza na njihovom teritoriju', istakla je Clinton. 'Ti su gusari kriminalci, to su naoružane bande na moru. Oni koji pripremaju napade moraju biti zaustavljeni, a one koji su ih počinili moramo privesti pravdi', rekla je Clinton tijekom zajedničkog obraćanja novinarima s premijerkom Haitija Michele Duvivier Pierre-Louis u State Departmentu. 'Dopustite mi da naglasim kako SAD neće raditi ustupke niti će plaćati otkupnine gusarima', kazala je Clinton.

Gusari imaju sve bolje i brže brodove

Američka državna tajnica kazala je da obrana protiv gusarstva mora biti zajednička odgovornost vlada i brodarske industrije, te će se stoga stručna ekipa State Departmenta zajedno s brodarima i osiguravateljima razmotriti nedostatke u njihovim mjerama za samoobranu. Pored toga, SAD će raditi i na razvoju dugoročne strategije za obnovu sigurnosti pomorskog prometa na Rogu Afrike, najavila je Clinton.

Ona je ocijenila kako je do dramatičnog porasta broja napada i otmica došlo i zbog toga što gusari nabavljaju sve bolje i brže brodove, te koriste brodove-matice, što im omogućuje akcije stotinama milja daleko od obale. Nakon prošlotjednog napada na američki kontejnerski brod Maersk Alabama i petodnevne talačke krize s njegovim kapetanom, koji je oslobođen akcijom mornaričkih specijalaca Navy Seals, gusari su u utorak raketnim bacačima napali drugi američki brod, iz osvete zbog likvidacije trojice gusara u akciji oslobađanja američkog kapetana.

Pentagon u međuvremenu proučava načine za borbu s gusarima koji teroriziraju pomorski promet ispred obala Somalije, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik Bryan Whitman, ističući kako vojno rješenje nije jedino.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju