Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hillary Clinton o borbi protiv gusara

'SAD neće raditi ustupke i gusarima plaćati otkupnine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je najavila nove napore SAD-a u borbi protiv gusara ispred obala Somalije, koji uključuju zamrzavanje njihove imovine, kazneni progon te međunarodne akcije za oslobađanja brodova i posade koje drže u svojim rukama.

Clinton je kazala da će administracija pozvati na hitan sastanak Međunarodne kontaktne skupine za borbu protiv gusarstva, koju je 14. siječnja osnovalo Vijeće sigurnosti UN, kako bi se proširila sadašnja koordinacija ratnih mornarica u borbi na suzbijanju gusarstva. Administracija će također poslati izaslanika na donatorsku konferenciju za Somaliju idućeg tjedna u Bruxellesu, te pokušati organizirati sastanak s dužnosnicima somalijske privremene vlade i čelnicima poluatonomne regije Puntland iz koje potiče glavnina gusara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pregovori nisu uspjeli Talibani ulaze u posljednju neokupiranu pokrajinu u Afganistanu: Obje strane pretrpjele velike gubitke Galebovi u Rovinju - 3 Struka ima neobično rješenje Simbol Mediterana postao opasna prijetnja, često bude i krvi: "Postavili smo table na mjestima na kojima čekaju svoje žrtve, da ih napadnu, uzmu im kolač iz ruke..."

>> Tisuću dupina obranilo brod od napada pirata

'Izvršit ćemo pritisak na te čelnike, kako bi poduzeli akcije protiv gusara koji operiraju iz baza na njihovom teritoriju', istakla je Clinton. 'Ti su gusari kriminalci, to su naoružane bande na moru. Oni koji pripremaju napade moraju biti zaustavljeni, a one koji su ih počinili moramo privesti pravdi', rekla je Clinton tijekom zajedničkog obraćanja novinarima s premijerkom Haitija Michele Duvivier Pierre-Louis u State Departmentu. 'Dopustite mi da naglasim kako SAD neće raditi ustupke niti će plaćati otkupnine gusarima', kazala je Clinton.

Gusari imaju sve bolje i brže brodove

Američka državna tajnica kazala je da obrana protiv gusarstva mora biti zajednička odgovornost vlada i brodarske industrije, te će se stoga stručna ekipa State Departmenta zajedno s brodarima i osiguravateljima razmotriti nedostatke u njihovim mjerama za samoobranu. Pored toga, SAD će raditi i na razvoju dugoročne strategije za obnovu sigurnosti pomorskog prometa na Rogu Afrike, najavila je Clinton.

Ona je ocijenila kako je do dramatičnog porasta broja napada i otmica došlo i zbog toga što gusari nabavljaju sve bolje i brže brodove, te koriste brodove-matice, što im omogućuje akcije stotinama milja daleko od obale. Nakon prošlotjednog napada na američki kontejnerski brod Maersk Alabama i petodnevne talačke krize s njegovim kapetanom, koji je oslobođen akcijom mornaričkih specijalaca Navy Seals, gusari su u utorak raketnim bacačima napali drugi američki brod, iz osvete zbog likvidacije trojice gusara u akciji oslobađanja američkog kapetana.

Pentagon u međuvremenu proučava načine za borbu s gusarima koji teroriziraju pomorski promet ispred obala Somalije, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik Bryan Whitman, ističući kako vojno rješenje nije jedino.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene