Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD ne vjeruje da Sjeverna Koreja obnavlja Yongbyon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja počela je prebacivati neku ranije uskladištenu opremu unutar svoje nuklearne centrale Yongbyon, no ne čini se da nastoji ponovo izgraditi taj objekt, objavio je u srijedu američki State Department.

Prenoseći izjave neimenovanih američkih dužnosnika, TV mreža Fox News ranije je izvijestila da je Sjeverna Koreja počela obnavljati nuklearni objekt Yongbyon u znak prosvjeda zbog odgađanja Sjedinjenih Država da ju ukloni s popisa zemalja pokrovitelja terorizma, kao što je predviđeno tzv. šestostranim sporazumom.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Odgovornost nikada nije utvrđena Sjeverna Irska prisjetila se najkrvavijeg napada: Prije 20 godina odjeknula strašna eksplozija i odnijela 29 života Ilustracija (Foto: AFP) Izvozili alkohol i cigarete Washington uveo financijske sankcije ruskoj i kineskoj tvrtki zbog poslovanja sa Sjevernom Korejom

"Oni već neko vrijeme prijete s tim potezom", kazao je američki dužnosnik za Fox News, dodajući kako su te prijetnje do sada smatrane načinom na koji dužnosnici iz Pjongjanga "izražavaju svoj bijes".

O početku obnove Yongbyona, koji je proizvodio plutonij za nuklearno oružje, izvijestila je i japanska novinska agencija Kyodo News.

Glasnogovornik Stete Departmenta Sean McCormack rekao je kako ne može potvrditi ta izvješća.

"Koliko mi je poznato, na temelju saznanja od ljudi s terena, ne postoje napori da se ponovo sagradi, ili ponovo ugradi ta oprema u objektu u Yongbyonu", rekao je McCormack.

Istodobno je najavio da će pomoćnik državne tajnice Chris Hill, glavni američki pregovarač sa Sjevernom Korejom, u četvrtak otputovati u Peking radi konzultacija s kineskim dužnosnicima.

Kina je domaćin tzv. šestostranih pregovora, na kojima su njezini dužnosnici, zajedno s kolegama iz SAD, Rusije, Japana i Južne Koreje uspjeli pridobiti Sjevernu Koreju da odustane od daljnjeg razvoja svog nuklearnog programa, u zamjenu za znatnu gospodarsku pomoć i poboljšanje diplomatskih odnosa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene