Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Prije dvadeset godina automobil-bomba eksplodirao je u malenoj trgovačkoj ulici u Omaghu, u Sjevernoj Irskoj, usmrtivši 29 ljudi kojima je u srijedu odana počast, a riječ je o najkrvavijem napadu u sjevernoirskom sukobu.


Kratka svečanost u spomen žrtvama tog napada održala se na Market Streetu, na mjestu gdje se 15. kolovoza 1998. dogodila eksplozija za koju je odgovornost preuzela Prava IRA, disidentski ogranak Irske republikanske armije (IRA).

Vezani članci Napad na sestru Uznemirujuća snimka: Odalamio medicinsku sestru usred testiranja na koronu jer mu je bris bio neugodan Deseci mrtvih u napadu u Kabulu (Foto: AFP) U bombaškom napadu u Kabulu ubijeno najmanje 48 ljudi: Nitko nije preuzeo odgovornost za napad

Među poginulima su bili katolici i protestanti, trudnica koja je nosila blizance i velik broj mladih, među kojima dvoje španjolskih turista.

Zvono je odbilo 29 puta, za svaku žrtvu i još jednom za sve poginule u sličnim napadima diljem svijeta. Utihnulo je u 15.10 sati (16.10 sati po srednjoeuropskom vremenu) kada je prije dvadeset godina odjeknula eksplozija.

Odgovornost za napad nikada nije utvrđena u kaznenom postupku i njegove okolnosti još nisu do kraja rasvijetljene.

Napad se dogodio nakon povijesnog sporazuma na Veliki petak koji su potpisali predstavnici britanskih i irskih vlasti te sjevernoirskih stranaka čime je završilo 30 godina nasilja između katoličkih Iraca i većinskih protestanata tijekom kojih je ubijeno više od 3500 ljudi. (Hina)