Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovornost nikada nije utvrđena

Sjeverna Irska prisjetila se najkrvavijeg napada: Prije 20 godina odjeknula strašna eksplozija i odnijela 29 života

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Prije dvadeset godina automobil-bomba eksplodirao je u malenoj trgovačkoj ulici u Omaghu, u Sjevernoj Irskoj, usmrtivši 29 ljudi kojima je u srijedu odana počast, a riječ je o najkrvavijem napadu u sjevernoirskom sukobu.

Kratka svečanost u spomen žrtvama tog napada održala se na Market Streetu, na mjestu gdje se 15. kolovoza 1998. dogodila eksplozija za koju je odgovornost preuzela Prava IRA, disidentski ogranak Irske republikanske armije (IRA).

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Među poginulima su bili katolici i protestanti, trudnica koja je nosila blizance i velik broj mladih, među kojima dvoje španjolskih turista.

Zvono je odbilo 29 puta, za svaku žrtvu i još jednom za sve poginule u sličnim napadima diljem svijeta. Utihnulo je u 15.10 sati (16.10 sati po srednjoeuropskom vremenu) kada je prije dvadeset godina odjeknula eksplozija.

Odgovornost za napad nikada nije utvrđena u kaznenom postupku i njegove okolnosti još nisu do kraja rasvijetljene.

Napad se dogodio nakon povijesnog sporazuma na Veliki petak koji su potpisali predstavnici britanskih i irskih vlasti te sjevernoirskih stranaka čime je završilo 30 godina nasilja između katoličkih Iraca i većinskih protestanata tijekom kojih je ubijeno više od 3500 ljudi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene