Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nervoza u regiji

ČEKA SE POTEZ IZ KINE Kim Jong Un izazvao val zabrinutosti: 'To je zastrašujuće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon objave da su uspješno testirali hidrogensku bombu, Sjevernokorejci izazvali su val zabrinutosti diljem svijeta.

SAD, Japan i Južna Koreja radit će zajedno na daljnoj izolaciji Sjeverne Koreje nakon što je ta komunistička zemlja izašla u javnost s tvrdnjama da je uspješno testirala hidrogensku bombu što je Tokio nazvao ozbiljnom prijetnjom po svoju nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Kineske vojne vježbe Zajednička suradnja SAD, Južna Koreja i Japan osudili agresivno i opasno ponašanje Kine: "Nezakonito prisvaja morski teritorij"

Američki predsjednik Barack Obama u telefonskom je razgovoru s japanskim premijerom Shinzom Abeom konstatirao kako su postupci Sjeverne Koreje uzrokovali dodatnu nervozu u regiji koja je ionako potresena najnovijom ekspanzijom kineske vojske.

Obama je razgovarao i s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-Hye o opcijama.

Južnokorejski vojni dužnosnik kazao je Reutersu kako se s američkom stranom razgovaralo o raspoređivanju američkog strateškog oružja na korejski poluotok no odbio je otkriti detalje.

Imali ili ne imali hidrogensku bombu, epilog ovog slučaja sasvim sigurno će ići u smjeru jačanja sankcija od strane Japana budući da se ta zemlja već neko vrijeme nalazi u radijusu dometa konvencionalnog sjevernokorejskog oružja.

'Sjeverna Koreja čini se sada jako nepredvidljivom. To je jako zastrašujuće', rekao je neimenovani japanski dužnosnik za The Japan Times.

Sada se čeka na potez Kine. Iz njihovog ministarstva za vanjske poslove doznaje se kako 'strogo osuđuju bilo kakve sadašnje i buduće nuklearne testove'.

No, uzevši u obzir njihov geostrateški položaj te zadnje poteze po pitanju vojne ekspanzije u regiji, lako je za očekivati da će upravo Kina imati posljednju riječ u slučaju zveckanja oružjem Sjeverne Koreje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene