Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proces izbora američkih predsjedničkih kandidata u utorak se nastavlja na Floridi, gdje se očekuje rekordan odaziv birača i neizvjesna utrka između vodećih republikanskih suparnika Johna McCaina i Mitta Romneya.Florida, četvrta po broju stanovnika u SAD, najveća je savezna država u kojoj se do sada održavaju predizbori, a pobjedniku će donijeti status vodećeg republikanskog kandidata uoči "super utorka" 5. veljače, kada se u 21 državi održavaju republikanski predizbori.

Vezani članci Savezna tužba zbog uhićenja dječaka - 5 Potresna snimka: Policajci uhitili uplakanog osmogodišnjaka, odvjetnik najavio tužbu protiv policije i škole Olujni oblaci iznad Miamija kojemu se približava uragan Isaias Floridi prijeti snažni uragan, vlasti upozoravaju: "Pobrinite se da imate plan. Osigurajte hranu, potrepštine i lijekove za sedam dana..."

Očekuje se rekordan odziv birača, što najavljuje i podatak da je oko milijun građana već iskoristilo mogućnost da glasuje unaprijed, od čega 474.000 republikanaca.

Prema ispitivanju agencije Mason-Dixon, bivši guverner Massachusetsa Romney je u vodstvu s 30 posto glasova, slijedi senator McCain s 26 posto, bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani s 18 posto i bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee s 13 posto glasova.

Romney ima veću podršku u sjevernom dijelu Floride, koji preferira konzervativne kandidate, dok je umjereni McCain u vodstvu u južnom, liberalnijem dijelu države.

Romney, koji vodi dobro organiziranu kampanju na Floridi, u kojoj je samo na TV oglase potrošio 30 milijuna dolara, u ponedjeljak je oštro napao McCaina da je "liberalni demokrat", što je teška diskvalifikacija među konzervativcima.

McCain, čija je kampanja slabija i siromašnija, uzvratio je ocjenama o Romneyevoj prevrtljivosti i promjenama stajališta, kao i navodima da se Romney zalagao za američko povlačenje iz Iraka.

Dok je McCain u kampanji inzistirao na temama nacionalne sigurnosti, Romney, poslovni čovjek i multimilijunaš, socijalno konzervativne retorike, dao je prednost gospodarstvu, govoreći kako McCain uopće na razumije njegovo funkcioniranje.

Rudy Giuliani, do kraja 2007. vodeći u nacionalnim anketama među republikancima, preskočio je prve predizbore i sve stavio na jednu kartu - Floridu.

Nakon 50 dana kampanje i potrošenih 40 milijuna dolara, treći je s 18 posto podrške i bez izgleda za pobjedu na koju je računao.

Njegove su glavne teme u kampanji bile nacionalna sigurnost, i vođenje New Yorka u vrijeme 11. rujna, te iskustva u suzbijanjem kriminala i smanjenju poreza.

Mike Huckabee, pobjednik Iowe, koji je gotovo odustao od Floride zbog nedostatka organizacije i sredstava, zaostaje za Giulianijem pet postotaka, odnosno ima potporu 13 posto birača. Iako se, osim republikanskih, na Floridi održavaju i demokratski predizbori, oni su više formalne prirode i nije ih pratila kampanja, jer se na njima ne biraju delegati za nacionalnu konvenciju.

Naime, zbog preseljenja predizbora s polovice ožujka na siječanj, vodstvo Demokratske stranke kaznilo je Floridu s oduzimanjem prava da šalje delegate. Stoga iznenađuje podatak da je 400.000 demokratskih birača već glasovalo unaprijed. Republikanska stranke je zbog istog postupka kaznila ogranak na Floridi oduzimanjem polovice delegata, tako da ih se bira 57.

Godine 2000. na predizborima na Floridi ukupno je sudjelovalo 1.3 milijuna birača.