Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formalni potpis u Pragu

SAD i Rusija postigli napredak u START II sporazumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici Bijele kuće kazali su da je predviđeno da u sljedećih nekoliko dana predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev razgovaraju i dovrše pregovore o novom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja START II.

'Vrlo smo blizu dogovoru o START-u II. ali do njega neće doći dok predsjednici još jednom ne razgovaraju', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. On je potvrdio da bi formalno sporazum trebao biti potpisan u Pragu. O napretku u pregovorima javljali su mediji ali dosad nije bilo službene potvrde iz Bijele kuće. Iz ureda češkog predsjednika Vaclava Klausa u srijedu je najavljeno da bi Prag trebao biti domaćin potpisivanja ugovora. Gibbs je kazao da bi Prag bio prirodno mjesto, s obzirom da je tamo predsjednik Obama 5. travnja 2009., iznio svoju viziju globalne denuklearizacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanjuju nuklearne arsenale Obama i Medvedev potpisali novi START sporazum Slika nije dostupna Medvedev rekao Novi sporazum START važan je za cijeli svijet

'Uvijek smo interno razgovarali o povratku u grad u kojem je predsjednik u spomenutom govoru iznio viziju svijeta bez nuklearnog oružja", rekao je Gibbs. U međuvremenu, neimenovani dužnosnici u Kremlju su potvrdili da su dokumenti koji se odnose na novi ugovor START 'usklađeni'. Uvjeti su dogovoreni, nema više razlika u stajalištima, ostaje samo da se finalizira tekst ugovora, rekao je jedan ruski dužnosnik za ABC News.

>> Lavrov: Američko izaslanstvo koči pregovore o START-u

Na temelju prethodnog sporazuma START, koji je bio na snazi od 1991. do kraja 2009., uklonjeno je više od 75 posto strateškog nuklearnog oružja iz arsenala obiju zemalja. START II predviđa uklanjanje više od četvrtine sadašnjih razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava sa 2200 na 1600 na svakoj strani. Također se predviđa smanjenje za 50 posto broja sustava za lansiranje - interkontinentalnih projektila i strateških bombardera - sa 1600 na 800, na svakoj strani.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene