Srebrenica (Foto: AFP)
Srebrenica (Foto: AFP) Foto: Afp

Američko veleposlanstvo u BiH i ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u petak su oštro osudili odluku vlade Republike Srpske o uspostavi povjerenstva koje bi trebalo preispitati sudski utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici 1995.


"Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira na to koliko je ona bolna", stoji u reagiranju veleposlanstva SAD-a u Sarajevu dostavljenom lokalnim medijima.

Vezani članci Migranti, ilustracija Tragedija u BiH: U Zenici ubijen migrant, policija traga za bijelim kombijem Slika nije dostupna Dodik otvorio studentski dom 'Radovan Karadžić': 'Jer on to zaslužuje'

Istaknuli su i kako uspostava novog povjerenstva ne služi ni istini niti pomirenju a podsjećaju kako su ovakvo upozorenje prošle godine uputili i predstavnici država članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) nakon što je Narodna skupština RS-a poništila izvješće entitetske vlade iz 2004. kojim su potvrđeni i priznati razmjeri zločina počinjenih u Srebrenici.

Na to su upozorili iz ureda na čijem je čelu Valentin Inzko.

"Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi zbivanja u Srebrenici između 10. i 19. srpnja 1995. odlučno okarakterizirali kao genocid", komentar je OHR-a.

Odlukom vlade RS donesenom u četvrtak formirana su dva povjerenstva. Jedno bi trebalo ponovo ispitati što se zbivalo u Srebrenici tijekom rata u BiH a drugo utvrditi okolnosti pod kojima su tijekom opsade Sarajeva stradali Srbi koji su tada živjeli u tom gradu.

Oba povjerenstva ustanovljena su na temelju odluke parlamenta RS iz kolovoza prošle godine na kojima je inzistirao sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Njegova je teza kako u Srebrenici nije bilo genocida te kako su tamo podjednako stradali i Srbi i Bošnjaci a u RS-u inzistiraju i na tvrdnjama kako je tijekom opsade Sarajeva tamo ciljano likvidirano više od tri i pol tisuće Srba koji su i tijekom rata ostali živjeti u tom gradu.

Za predsjedatelja povjerenstva za Srebrenicu vlada RS postavila je Gideona Greifa, povjesničara iz Izraela koji se specijalizirao za proučavanje holokausta.

On je među onima koji tvrde da je u ustaškom koncentracijskom logoru u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi, a čest je sugovornik medija u Srbiji i RS-u.

Vlasti u Beogradu koristile su ga i kako bi postavile svoju izložbu o Jasenovcu u siječnju 2018. u ponovu Dana sjećanja na žrtve holokausta, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Zbog te je izložbe prosvjedovalo hrvatsko Ministratsvo vanjskih i europskih poslova, upozoravajući kako su na njoj predstavljene povijesne krivotvorine te kako ona služi samo političkim manipulacijama.

Greif je u prvom istupu nakon imenovanja na poziciju predsjedatelja komisije za Srebrenicu u intervjuu za Televiziju RS (RTRS) koja je pod punom kontrolom entitetskih vlasti kazao kako njega kao povjesničara zanimaju samo činjenice no odmah je konstatirao kako tek treba utvrditi postoje li dokazi da je u Srebrenici počinjen genocid.

Protumačio je kako nije svako masovno ubojstvo genocid te kako se mora dokazati namjera da se istrijebi neku etničku ili vjersku skupinu pa je obećao kako će učiniti sve da se dozna istina o Srebrenici "koju će svi normalni ljudi prihvatiti".

Dodao je kako "voli izazove" te rado "mijenja ustaljena mišljenja" pa mu je to i bio motiv da prihvati predsjedavanje komisijom za Srebrenicu u kojoj je uz njega još osam osoba iz različitih država, od Japana do Italije i o kojima se malo zna.

Među njima je i Marija Đurić, profesrica na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šefica tamošnjeg Instituta za antropologiju. Iz BiH u povjerenstvu za Srebrenicu nema nikoga.

Drugo povjernstvo koje bi trebalo utvrđivati što se zbivalo sa Srbima u Sarajevu vodi Raphael Israeli (83), profesor emeritus na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu specijaiziran za bliskoistočnu, islamsku i kinesku povijest.

Koautor je knjige objavljene 2013. pod nazivom "Divljaštvo u srcu Europe: Rat u BiH".

U njegovoj bi komisiji trebao biti i Darko Tanasković, srbijanski orijentalist poznat po tezi da je genocid u Srebrenici "mit".

Amor Mašović, aktualni ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH, državne institucije koja ima zadaću i ovlasti prikupljati provjerene informacije o ubijenim i nestalima tijekom rata u BiH, kazao je kako jedini učinak povjerenstava koje su formirale vlasti Republike Srpske može biti to da ponovo povrijede žrtve zločina i članove obitelji ubijenih.

"Formiranje ovih komisija za cilj ima da dodatno povrijedi žrtve, kao i minimiziranje genocida ne samo u Srebrenici nego i na cijelom području BiH", kazao je Mašović za portal Faktor.

Konstatirao je kako su činjenice o Srebrenici potpuno jasne i višestruko potvrđene dok bi se ponovno ispitivanje svega što se tijekom rata zbivalo na području Sarajeva moglo vratiti kao bumerang onima koji su to odlučili potaknuti jer je izvjesno kako se može dokazati samo to da je najveći broj Srba u Sarajevu poginuo kao što su ginuli i drugi - od topničkih i snajperskih napada s položaja srpske vojske koja je grad držala u opsadi.

"Nadam se samo da će sada formirana komisija (za Sarajevo) u svom istraživanju pravilno označiti uzroke smrti svih tih osoba, odnosno koliko je njih poginulo od granatiranja iz oružja zločinaca Slobodana Miloševića i Stanislava Galića a koliko njih je stradalo od pripadnika oružanih snaga BiH na teritoriju Sarajeva", kazao je Mašović. (Hina)