Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD i Njemačka dogovorile priznanje Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Njemačka su se suglasile da će priznati Kosovo nakon što proglasi neoviosnost, te zatim pozvati ostatak Europe da ih slijedi, izvijestio je u petak The New York Times, pozivajući se na visoke diplomate EU bliske pregovorima o konačnom statusu Kosova.

U nedavnom razgovoru o Kosovu predsjednik George W. Bush i kancelarka Angela Merkel suglasili su se kako je od vitalnog značenja priznati Kosova kako bi se stabilizirao zapadni Balkan, rekli su dužnosnici EU,
prema izvješću NY Timesa iz Ljubljane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Očekuje se da će Kosovo proglasiti neovisnost nakon drugog kruga izbora u Srbiji, planiranog za 3. veljače, navodi list.

Dužnosnici EU kažu da Washington agresivno pritišće Uniju kako se priznanje Kosova ne bi odgodilo niti za tjedna dana.

"Kolač je već ispečen, jer su Amerikanci obećali Kosovu neovisnost. Ako Washington prizna Kosovo, a europske zemlje ga ne slijede, to bi bila katastrofa", kazao je visoki dužnosnik EU, uz uvjet anonimnosti.

Vlade Srbije i Rusije, saveznici, energično se protive neovisnosti Kosova. 

Više članica EU, uključujući Španjolsku, Slovačku, Rumunjsku i Cipar, strahuju da priznanje Kosova može potaknuti secesionističke pokrete na njihovu teritoriju. 

No diplomati EU kažu da glavnina europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Italiju, planira priznati Kosovo bez obzira na protivnike.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova navodi da nije donesena nikakva odluka o tome kada bi EU priznala Kosovo.
NYT citira i prijedlog šefa slovenske diplomacije Dimitrija Rupela po kojem eksplozivnu situaciju oko Kosova treba izbjeći omekšavanjem Srbije, nudeći joj ubrzano približavanje Uniji.

Dok su neki slovenski diplomati zabrinuti da će napore male Slovenije oko Kosova zasjeniti Francuska, koja u srpnju preuzima predsjedavanje Unijom, premijer Janez Janša je u izjavi za NYT ustvrdio kako bi veličina Slovenije mogla biti i prednost dajući joj "više manevarskog prostora...i pomažući da bude pošten posrednik".

Na traženje da komentira pisanje The New York Timesa, glasnogovornik State Departmenta Tom Casey kazao je u petak kako stajalište SAD-a u odnosu na Kosovo ostaje "jasno i dosljedno".

"Vjerujemo da je uz poštivanje rezolucije UN 1244, vrijeme da se riješi konačni status Kosova, za nas i veliki dio međunarodne zajednice to znači nastaviti s primjenom Ahtisaarijevog plana i na tome ćemo raditi idućih dana i tjedana", rekao je Casey.

Nakon što je Rusija blokirala nastojanja da Vijeće sigurnosti UN-a donese rezoluciju kojim bi usvojilo plan Ahrisaarijev plan o nadziranoj neovisnosti Kosova.

SAD, europske članice Vijeća sigurnosti UN-a i predsjedništvo EU, najavile su sredinom prosinca da Ahrisaarijev plan namjeravaju provesti na temelju rezolucije 1244, kojom je Kosovo godine 1999. stavljeno pod upravu UN-a.

EU je odlučila poslati na Kosovo policijsku i civilnu misiju s 1.800 pripadnika, a Slovenija, predsjedavajuća Unijom, vrši pritisak na zemlje članice da daju snage za tu misiju kako bi ona bila razmještena na terenu prije nego Kosovo proglasi neovisnost, piše NYT.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene