Južnokorejska vojna vježba s američkim vojnicima (Foto: Arhiva/AFP)
Južnokorejska vojna vježba s američkim vojnicima (Foto: Arhiva/AFP)

SAD i Južna Koreja dogovorile su se da će nastaviti vojne vježbe sljedećeg mjeseca, objavio je Pentagon, što se i očekivalo unatoč planiranom sastanku američkog i sjevernokorejskog predsjednika.


Seoul i Washington u siječnju su odgodili zajedničke vježbe do završetka Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara kako bi stvorili uvjete za nastavak pregovora između dviju Koreja.

Vezani članci Južnokorejska vojna vježba s američkim vojnicima (Foto: Arhiva/AFP) Južna Koreja će prije travnja objaviti kada će održati zajedničke vojne vježbe sa SAD-om Slika nije dostupna Novo previranje na korejskom poluotoku: Sjever premjestio balističku raketu, Jug odgovorio zračnom vježbom

Očekuje se da će vježbe početi 1. travnja i bit će slične onima koje su održane u prethodnim godinama, objavila je kasno u ponedjeljak američka vojska.

"Naše združene vježbe usmjerene su na obranu pa nema razloga da Sjeverna Koreja na njih gleda kao na provokaciju", rekao je u odvojenoj izjavi glasnogovonik Pentagona Christopher Logan.

Južnokorejski dužnosnici objavili su da će vježbe biti slične ranijim vježbama ali bez ključnih američkih sredstava, poput bombardera i nosača zrakoplova na nuklearni pogon.

Dvije vježbe sastojat će se od računalnih simulacija i terenskih vježbi u kojima će sudjelovati 23,700 američkih i 300 tisuća južnokorejskih vojnika, a trebale bi biti gotove do kraja svibnja.

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će se oduprijeti SAD-u održi li zajedničke vježbe s Južnom Korejom. (Hina)