Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hillary pozvala sve za Obamu: "Ni na koji način. Nikako. Ne McCain"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatorica Hillary Clinton u utorak je na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji u Denveru pozvala svoje pristaše i sve demokrate da ujedinjeni stanu iza Baracka Obame, kako bi 4. studenoga bio izabran za novog predsjednika Sjedinjenih Država.

Dočekana s oduševljenjem, ovacijama i dugim pljeskom tisuća delegata u Pepsi centru u Denveru, Hillary Clinton, koja je tijesno poražena na demokratskim predizborima od Obame, u nadahnutom se govoru snažno zauzela za jedinstvo stranke u interesu izborne pobjede i budućnosti Amerike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi Slika nije dostupna Hillary Clinton priprema se za predsjedničku kampanju

"Prijatelji, vrijeme je da vratimo zemlju koju volimo. Bez obzira jeste li glasovali za mene, ili za Baracka, vrijeme je da se sada ujedinimo kao jedna stranka, s jednim ciljem", poručila je Clinton.

"Sada smo u istome timu, i nitko od nas ne može ostati po strani. Ovo je borba za budućnost. I to je borba koju moramo dobiti", naglasila je.

Clinton je također upozorila na istovjetnost politike republikanskog kandidata Johna McCaina i republikanskog predsjednika Georgea W. Busha, ističući kako si Amerika ne može priuštiti "još četiri godine onoga što je imala proteklih osam godina".

Duhovito je primijetila da su "gradovi blizanci" St. Paul i Minneapolis, dobar odabir za republikansku konvenciju idućega tjedna, jer Bush i McCain ionako nalikuju kao blizanci.

Apelirajući na svoje najvjernije pristaše, od kojih trećina u ispitivanjima najavljuje da će radije glasovati za McCaina nego za Obamu, Hillary Clinton ih je pozvala da se pitaju "za što su se borili u 18 mjeseci kampanje i što su izdržali tijekom osam godina Busheve administracije, te trebaju li i dalje patiti pod neuspješnim vodstvom".

"Ni na koji način. Nikako. Ne McCain", uzviknula je uz burno odobravanje.

Posebno se obratila ženama, ističući kako Obama dijeli ista stajališta o ravnopravnosti spolova, od jednake plaće za isti rad do svih drugih prava, dok s McCainom to nije slučaj.

Tijekom njezina govora delegati su podizali transparente na kojima je na jednoj strani pisalo Hillary, a na drugoj Jedinstvo, dok su drugi imali natpise Obama-Jedinstvo.

Kamere američkih TV mreža pomno su pratile reakcije na njezin dugo očekivani govor na licima Michelle Obame, potpredsjedničkog kandidata Joea Bidena i njezinog supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Barack Obama, njezin je govor pratio u TV prijenosu u Billingsu u Montani, gdje je tijekom dana vodio kampanju. Govore u kojima će prihvatiti predsjedničku nominaciju, Obama će održati u četvrtak na stadionu Denver Broncosa IVESCO Field. Iz kruga njegovih najbližih suradnika prije je izraženo zadovoljstvo govorom Hillary Clinton, koji su unaprijed dobili na uvid.

Visoki dužnosnici Demokratske stranke su u izjavama američkim televizijama, visoko ocijenili nastup bivše prve dame, kao najbolji poticaj Obaminoj kampanji.

U ispitivanjima raspoloženja birača Obama vodi mrtvu trku s McCainom, a u utorak je u dnevnom ispitivanju instituta Gallup McCain prvi puta prešao u vodstvo s 46 prema 44 posto glasova.

Prije Hillary Clinton, ključni govor na konvenciji održao je bivši guverner Virginije Mark Warner.

Barack Obama, 47-godišnji crnački senator iz Illinoisa, po njegovim je riječima čelnik kakvog Amerika treba u "utrci za budućnost", koja se ne može dobiti s predsjednikom "zakopanim u prošlost", aludirajući na 72-godišnjeg McCaina.

"Trebamo predsjednika koji razumije današnji svijet, budućnost koju tražimo i promjene koje trebamo. Mi trebamo Baracka Obamu kao idućeg predsjednika SAD", naglasio je Warner.

Među 60-ak govornika u utorak, drugog dana konvencije, dvoranu je na noge podigao kongresnik Dennis Kucinich, s uzdigntom šakom i pozivom na buđenje Americi, kojom, po njemu, vladaju korporacijski interesi.

"Administracija može prisluškivati naše telefone, ali ne može vezati naš kreativni duh. Naprijed Obama-Biden! Budi se, Ameriko! Budi se, Ameriko!", poručio je Kucinich, liberalni kongresnik hrvatskog podrijetla iz Clevelanda, koji se ove godine drugi put neuspješno natjecao za demokratsku nominaciju.

U srijedu, trećeg dana konvencije, glavni govornik bit će bivši predsjednik Bill Clinton, čija će glavna tema biti izazovi sigurnosti za Ameriku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene