Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Dvije osobe poginule, 4 kritično u eksploziji na aerodromu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije osobe su poginule, a 4 su u kritično nakon eksplozije u kalifornijskoj pustinji Mojave, na malom aerodromu koji koristi kompanija Scaled Composites LLC, pionirska tvrtka koja je prva poslala privatnu raketu s posadom u svemir, izvijestila je jučer navečer američka TV mreža MSNBC.

Na uzletištu Port Space, u pustinji sjeverno od Los Angelesa, nedaleko od zračne baze Edwards, na televizijskim snimkama iz helikoptera vide se razbacane olupine opreme i vozila uništena u eksploziji.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Eksplozija klora opasan oblak u zraku VIDEO Eksplodirao spremnik pun klora, najmanje 10 ljudi poginulo, na stotine ozlijeđenih: "Bolnice su pune, više nemamo mjesta"

U eksploziji su poginule dvije osobe, najmanje četiri su ranjene i u kritičnom stanju, a nađeni je otrovni materijal, rekao je zapovjednik lokalnih vatrogasaca, kapetan Doug Johnston.

Nije poznato je li do nesreće došlo pri testiranju raketnog motora ili tijekom priprema za test, rekao je vatrogasni inspektor Tony Diffenbaugh za lokalnu KABC-TV.

Scaled Composites LLC je izgradila SpaceShipOne, letjelicu koja je 2004. godine ostvarila prvi privatno financirani svemirski let s ljudskom posadom. Letjelica, čiju je izgradnju financirao suosnivač Microsofta Paul Allen, podigla se na visinu od preko 100 km u suborbitalnom letu iznad pustinje Mojave.

Burt Rutan, glavni dizajner Scaled Compositesa, od tada radi na razvoju letjelice SpaceShipTwo za Virgin Galactic, britanskog poduzetnika Richarda Bransona, koji planira tržištu ponuditi turističke letove u svemir po cijeni od 200.000 dolara.
Northrop Gruman Corp., div američke vojne industrije, vlasnik je 40 posto Scaled Compositesa, a a nedavno je postignut sporazum o preuzimanju ostalih 60 posto tvrtke, koji je trebao biti realiziran idućeg mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene