Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države najavile su danas da nastavljaju s naporima za donošenje treće rezolucije Vijeća sigurnosti UN s novim sankcijama Iranu, unatoč nalaza u izviješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).


IAEA je danas objavila da je Iran pružio uglavnom istinite informacije o svojim nuklearnim aktivnostima u prošlosti, uz naznaku da nije suspendirao program obogaćivanja urana, unatoč zahtjevu Vijeća sigurnosti, te da raspolaže s 3.000 centrifuga.

>> IAEA: Iran transparentniji, no povećava atomsku aktivnost

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Francuska, Njemačka i Velika Britanija odbacili zahtjev SAD-a za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kazala je kako je iz izvješća IAEA jasno da Iran nastavlja s obogaćivanjem urana opirući se zahtjevima međunarodne zajednice te da ga treba izložiti daljnjim sankcijama.

"Mi vjerujemo da selektivna suradnja nije dovoljno dobra. Iran se nastavlja udaljavati od sporazuma koji smo mu ponudili. Kazali smo da može imati civilni nuklearni program ako prekine sadašnje aktivnosti", rekla je Perino na brifingu za novinare u Bijeloj kući.

"Ovo izvješće nažalost jasno pokazuje da se Iran čini
nezainteresiranim za suradnju s ostatkom svijeta. SAD će nastaviti rad s partnerima u Vijeću sigurnosti i Njemačkom, napredujući prema trećem paketu sankcija Vijeća sigurnosti", rekla je Perino.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack izjavio je kako se čini da Kina blokira sastanak pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke na kojem bi se raspravljalo o novima sankcijama Iranu, planiran za 19. studenoga u Beču.

"Otvoreno govoreći, ono što sada trebamo jest da Kinezi odigraju konstruktivnu ulogu u zakazivanju sastanka, i da na tom sastanku imamo konstruktivnu, učinkovitu raspravu o elementima rezolucije", rekao je McCormack.

Glasnogovornik State Departmenta izbjegao je odgovoriti na pitanje što je Kina rekla ostalim sudionicima sastanka, koji bi se trebao održati na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova.