Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gruzijski čelnik Mihail Saakašvili uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima, pokazali su prvi rezultati objavljeni u nedjelju, no ipak je suočen s mogućnošću potencijalno riskantnog drugog kruga izbora.


Nakon četvrtine prebrojanih glasova Saakašvili, ima 48.55 posto glasova, nedovoljno za pobjedu u prvom krugu. Raniji rezultati s manjeg uzorka aktualnom su predsjedniku davali više od 50 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin bi Saakašvilija objesio za muda Slika nije dostupna Saakašvili: Odluka EU o odgodi partnerstva s Rusijom je važan korak

Nakon što su izlazne ankete i prvi rezultati ukazivali na
Saakašvilijevu pobjedu u prvom krugu tisuće su se prosvjednika okupile u prijestolnici optužujući ga za namještanje izbora.

Zapadni promatrači su priopćili da su izbori bili uglavnom pošteni čime su otežali oporbi osporavanje izbornih rezultata.

Saakašvili bi se u možebitnom drugom krugu izbora 19. siječnja vjerojatno suočio s Levanom Gačečiladzeom koji se po nepotpunim rezultatima nalazi na drugom mjestu s 26,12 posto glasova.

Drugi krug bi bio riskantan za Saakašvilija jer bi njegov protivnik vjerojatno dobio glasove drugih oporbenih kandidata eliminiranih u prvom krugu.