Andrew McAskie sa samo pet tjedana bio je podvrgnut transplantaciji srca u bolnici Freeman u Velikoj Britaniji. Srce mu je darovala jedna njemačka obitelj koja je izgubila jednogodišnje dijete.


Andrew je rođen 30. prosinca prošle godine i težio je 3,65 kg. Činio se zdravo novorođenče. Ali, istog dana liječnici su otkrili da mu srce ne kuca kako treba. 

Vezani članci Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku 02 Ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb: "Majka je svojim ponašanjem direktno ugrozila život i zdravlje djeteta" Hitna pomoć, ilustracija U dječjem domu preminula dvomjesečna beba. Ravnateljica: "Propusta nije bilo. Dijete je imalo više dijagnoza. Mi želimo da inspekcija dođe"

Sljedećih nekoliko tjedana Andrewovo srce dva puta je stalo, imao je i zastoj bubrega, te je doživio infarkt. 

Na životu su ga održavali uz pomoć aparata. 

Nakon što je srce davatelja postalo dostupno, liječnici su imali samo četiri sata za transport iz Njemačke u Newcastle (Velika Britanija) i operaciju.
 
Pedijatar Richard Kirk je rekao da se Andrew vrlo dobro oporavio. 

Da nije bilo operacije, Andrew bi zasigurno preminuo nakon samo nekoliko tjedana života.
 
Jedan je od najmlađih pacijenata koji su primili novo srce u Velikoj Britaniji. 

Prije 20 godina, bolnica Freeman ušla je u povijest kada je petomjesečna Kylee Davidson iz Washingtona, postala prva beba koja je podvrgnuta transplantaciji srca. 

Andrewova majka Sarah McAskie, rekla je da ju je ovo iskustvo podučilo koliko je život krhak. 

'Kada ga pogledam i pomislim da je u njemu nečije tuđe srce koje ga održava na životu, to je zapanjujuće. Stalno mislimo o obitelji donora i molimo se za njih', rekla je Sarah.