452300
452300
452300
452300
452300

SAD suspendirao pregovore: 'Svima je isteklo strpljenje s Rusijom'

  • , 03.10.2016., 20:56
  • Autor:
  • komentara

Sjedinjene Države suspendirale su s Rusijom pregovore o prekidu vatre u Siriji pošto se raspalo primirje dogovoreno 9. rujna, objavio je State Department i optužio Rusiju da nije poštovala preuzete obveze.

 
 
 
 
Sirijski grad Alep pod žestokim je udarima (Foto: AFP)
Sirijski grad Alep pod žestokim je udarima (Foto: AFP)

"Svima je isteklo strpljenje s Rusijom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

"Rusija nije poštovala obveze koje je preuzela", napose u humanitarnim pitanjima i nije "bila sposobna osigurati" da sirijski režim prekine bombardiranja što je bilo predviđeno rusko-američkim sporazumom od 9. rujna.

"Naprotiv, Rusija i sirijski režim odabrali su nastaviti vojnim putem", navodi State Department u priopćenju.

Optužuje Rusiju i druge sirijske saveznice da pojačavaju napade na civilna područja.

"Ta odluka nije jednostavno donesena", navodi u priopćenju John Kirby.

Pentagon dodaje u ponedjeljak da će vojnici dviju zemalja nastaviti komunicirati putem već uspostavljenih kanala kako bi izbjegli da u protuterostičkim operacija u Siriji ometaju jedni druge.

No SAD poziva kući osoblje koje je poslao u Ženevu kako bi ondje uspostavili "Zajednički implementacijski centar" s ruskim časnicima kako bi planirali koordinirane udare.

Američki diplomati prekinut će razgovore s Rusijom o obnovi sporazuma od 9. rujna koji su dogovorili američki dražvni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se