Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanitarna pomoć

Rusija pristala na 48-satni prekid vatre u Alepu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Zasad imamo dogovor s Rusijom o 48 sati pauze, te čekamo odgovor drugih sudionika. Iskreno, to nam oduzima više vremena nego što sam očekivao", rekao je Jan Egeland, na čelu humanitarne radne skupine UN-a u Ženevi.

Rusija je pristala na prekid vatre u trajanju od 48 sati u podijeljenom sirijskom gradu Alepu kako bi se omogućilo slanje humanitarne pomoći, no očekuju se jamstva sigurnosti i od drugih strana uključenih u taj sukob, objavili su Ujedinjeni narodi u četvrtak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovoreno primirje Utihnule borbe u Alepu, Turska priprema šatorski grad za izbjeglice Slika nije dostupna Dobra vijest POBUNJENICI POTVRDILI Postignut dogovor o evakuaciji civila i boraca iz Alepa

Ujedinjeni narodi su pozvali na prekid vatre od 48 sati kako bi olakšali patnje oko 2 milijuna ljudi koji se nalaze u Alepu.

"Zasad imamo dogovor s Rusijom o 48 sati pauze, te čekamo odgovor drugih sudionika. Iskreno, to nam oduzima više vremena nego što sam očekivao", rekao je Jan Egeland, koji je na čelu humanitarne radne skupine UN-a, na konferenciji za medije u Ženevi.

"Spremni smo, kamioni su spremni i mogu krenuti bilo kad kad dobiju poruku", istaknuo je Egelandov šef, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura.

De Mistura je odbio odgovarati na pitanja, no čini se da se njegovi komentari odnose na pobunjeničke skupine koje imaju podršku Zapada i zaljevskih zemalja, protivnika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojeg podržava Rusija.

Predstavnici sirijske oporbe 19. kolovoza su oprezno pozdravili prijedlog o prekidu vatre, s uvjetom da ga nadgleda UN.

De Mistura pokušava ponovno okupiti predstavnike sirijske vlade i oporbe za pregovaračkim stolom kako bi obnovili prekinuto primirje i završili rat. Naglasio je kako čeka sastanak američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u petak, nakon čega će dati daljnje komentare.

"Ti sastanci koji će se održati izvan ovog ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi imat će velik utjecaj na način našeg rada, a ja planiram predstaviti koje su inicijative Ujedinjenih naroda za nastavak političkog procesa u Siriji", zaključuje de Mistura.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u četvrtak kako je Moskva iznimno zabrinuta zbog borbe između sirijskih Kurda i vladinih snaga u sjeveroistočnom gradu Hasaki.

Dodala je kako to odgovara "teroristima i onima kojima je krajnji cilj uništenje Sirije". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene