Rusija je ponovno otvorila Kerčka vrata pored Krima za plovidbu u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak nakon što su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda, što je izazvalo opasnu novu krizu između dviju zemalja.

Galerija


Rusija je otvorila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima, nakon što su ih tijekom vikenda zatvorili kako bi spriječili da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more. Ruska sigurnosna služba FSB kazala je da je mala ukrajinska flotila ondje ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre, pa su na njih u nedjelju zapucali i zaplijenili im brodove.

Vezani članci Razmjena zarobljenika u Ukrajini - 2 Dogovor Zelenskog i Putina urodio plodom: Velika razmjena zarobljenika Ukrajine i proruskih separatista Lideri Ukrajine, Njemačke, Francuske i Ukrajine na summitu u Parizu (Foto: AFP) Pregovori trajali devet sati: Ipak dogovor Rusije i Ukrajine na mirovnom summitu u Parizu

S obzirom na odnose koji su osjetljivi nakon ruskog pripojenja Krima 2014. i rusku potporu proruskoj pobuni u istočnoj Ukrajini, postoji rizik da bi incident mogao dvije zemlje gurnuti prema širem sukobu i vjerojatno će obnoviti pozive Zapada na još sankcija Rusiji.

Ukrajina, koja niječe da su njezini brodovi učinili nešto loše, optužila je Rusiju za vojnu agresiju i pozvala međunarodnu zajednicu da kazni Rusiju.

Vijeće sigurnosti sastat će se na zahtjev Rusije i Ukrajine kasnije u ponedjeljak, rekli su diplomati.

Europska unija u izjavi je naglasila da očekuje od Rusije da omogući slobodnu plovidbu kroz Kerčka vrata i pozvala obje strane da djeluju u smjeru smirivanja situacije. Glasnogovornik NATO-a također je uputio sličan poziv dvjema zemljama.

Danski ministar vanjskih poslova na Twitteru je napisao da zemlja daje punu potporu Ukrajini. "Događaji su vrlo uznemirujući i mogu eskalirati", istaknuo je. Kanadska ministrica Chrystia Freeland rekla je da njezina zemlja također osuđuje ono što je nazvala ruskom agresijom i pozvala Moskvu da oslobodi zaplijenjena plovila.

FSB je rekao da su trojica ukrajinskih mornara, koji su ranjeni u incidentu, dobili liječničku pomoć te da im životi nisu ugroženi.

Ukrajinski parlament razmotrit će prijedlog o uvođenju izvanrednog stanja u trajanju od 60 dana od ponedjeljka nakon što se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sastao s vodećim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima u nedjelju navečer.

Mjera bi mogla biti nepopularna u nekim dijelovima Ukrajine jer bi ograničila građanske slobode i državnim institucijama bi dale veće slobode uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine za koje izborne ankete pokazuju da bi Porošenko mogao izgubiti.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je izgradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata - uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem.

Na Krimu je smještena ruska crnomorska flota, a s mosta se može kontrolirati plovidba.

Kriza je počela u nedjelju kad je Rusija zaustavila tri ukrajinska broda i spriječila ih da uđu u Azovsko more postavivši svoj teretni brod.

Ukrajina je rekla da se ruski brod ranije zabio u njezin teretni brod u neuspješnom pokušaju da ih zaustavi. (Hina)