Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U svibnju stiže vođa

Rusija pokrenula 'godinu prijateljstva' sa Sjevernom Korejom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kim Jong Un u svibnju će posjetiti Moskvu.

Rusija je u srijedu pokrenula 'godinu prijateljstva' sa Sjevernom Korejom čiji čelnik Kim Jong-Un će u svibnju tijekom prvog službenog posjeta u inozemstvo otputovati u Moskvu.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin - 2 Susret u Moskvi Kim Jong Un pozvao Putina u Sjevernu Koreju: "Nastavljamo povijest i tradiciju prijateljstva" Vladimir Putin i Kim Jong Un - 5 Puno tema Otkriveno o čemu su Putin i Kim pričali satima, a poznato i čime je ruski predsjednik počastio svog kolegu

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je preciziralo da su dvije zemlje zaključile program kulturnih razmjena kako bi pojačale veze između dva bivša saveznika iz doba SSSR-a.

FOTO Zavirite u luksuzni zrakoplov Kim Jong-una

To zbližavanje koje koincidira sa 70. obljetnicom završetka Drugog svjetskog rada zbiva se u trenutku dok Moskva pokušava nadomjestiti svoje loše odnose za Zapadom koji su na najnižoj razini od Hladnog rata.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da vojno podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine, što Moskva niječe.

Od Venezuele do Kine, Rusija je posljednjih mjeseci obnovila odnose s novim gospodarskim partnerima kako bi kompenzirala zapadne sankcije i pad cijene nafte.

Otac putovao u blindiranom vlaku

Kim Jong-Un pokušava smanjiti ovisnost svoje zemlje o Kini, glavnom političkom i gospodarskom partneru.

Njegov otac i prethodnik Kim Jong-Il posjetio je Rusiju u kolovozu 2011. i putovao je u blindiranom vlaku kako bi se u Sibiru sastao s bivšim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovim.

Ne osjeća se dobro: 'Čini se da se Putin razbolio'

Rusija želi proširiti svoje gospodarske veze sa Sjevernom Korejom i nada se konkretizirati plan od oko 25 milijardi dolara obnove željezničke mreže te zemlje, što bio joj omogućilo pristup mineralnim izvorima Sjeverne Koreje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu obznanila da neće nazočiti vojnom mimohodu 9. svibnja u Moskvi kojim se obilježava 70. godišnjica savezničke pobjede nad nacističkom Njemačkom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene