Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je počela isporučivati nuklearno gorivo centrali Bushehr u Iranu, objavio je ruski graditelj Atomstrojeksport u priopćenju.


'U nedjelju 16. prosinca Atomstrojeksport je počeo isporučivati prvu isporuku za centralu koju su u Iranu izgradili ruski stručnjaci pod kontrolom IAEA-e, Međunarodne agencije za atomsku energiju', piše u priopćenju.

Vezani članci Američki predsjednik, Joe Biden Biden kratko i jasno o ukidanju sankcija Iranu: ''To nije moguće'' Slika nije dostupna Iran: Uz asistenciju Rusa počelo prijenos nuklearnog goriva u reaktor

'Kontejneri goriva stigli su do centrale i smješteni su u specijalno spremište', precizira Atomstrojeksport i dodaje da će se isporuka odvijati u etapama tijekom dva mjeseca.

U prvoj pošiljci će biti ukupno isporučeno 163 glavna bloka i 17 rezervnih koji sadržavaju 3,62 posto obogaćenog urana U-235.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo u priopćenju da su isporuke počele u nedjelju i da će se odvijati 'pod kontrolom IAEA-e' te dodaje da 'iranska strana pismeno jamči da će to gorivo biti isključivo upotrebljeno za centralu Bushehr'.

Rusija i Iran su objavile da su se dogovorile u vezi kalendara završetka nuklearne centrale Bushehr koja brine Zapad. Isporuka goriva treba početi šest mjeseci prije pokretanje centrale.

Dovršenje Busheha, kojeg je Rusija preuzela od njemačkog Siemensa 1994. nekoliko je puta odgađano zbog napetosti oko iranskog nuklearnog programa.

Pokretanje centrale je odgođeno do 2008. što su Rusi objasnili financijskim problemima s iranske strane, koje Teheran demantira.