Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kontraproduktivan pristup'

Rusija o Siriji: Zapad istragu želi iskoristiti za promjenu režima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je danas rekla da su zapadne zemlje izvršile pritisak na čelnika UN-a Ban Ki-moona da proširi istragu o navodnoj uporabi kemijskog oružja u Siriji i optužila ih da pokušavaju istragu iskoristiti da uklone predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

Ujedinjeni narodi su prošlog tjedna rekli da će istražiti navode sirijskih vlasti da su pobunjenici uporabili kemijsko oružje u napadu blizu Alepa no zapadne zemlje su tražile istragu svih navoda o uporabi tih zabranjenih oružja.

Sirijski zahtjev za istragu odnosi na napad kod Alepa no Francuska i Britanija su u četvrtak pisale Banu skrećući mu pozornost na drugi navodni napad kemijskim oružjima kod Damaska te na jedan u Homsu u prosincu. Sirijski pobunjenici za sva tri incidenta optužuju vladu.

Ako istraga tvrdnje pobunjenika da je vlada uporabila kemijsko oružje ocijeni vjerodostojnim bio bi to još jedan udarac Asadovim nastojanjima da se zadrži na vlasti.

Glavni tajnik UN-a Ban u četvrtak je rekao da će istraga u početku biti usredotočena na incident kod Alepa, u kojem se pobunjenici i vlada međusobno optužuje za uporabu kemijskog oružja, no jasno je rekao da namjerava proširiti mandat istrage.

>>
Sirija: I režim i oporba od svijeta traže reakciju na 'upotrebu kemijskog oružja'

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je, međutim, u izjavi reklo da je Ban podlegao zapadnim pritiscima da proširi istragu.

Rusko ministarstvo je u pismu Vijeću sigurnosti UN-a reklo da je "Ban Ki-moon, pod pritiskom zapadnih članica vijeća, neopravdano proširio mandat misije pokušavši kao njenu zadaću odrediti istragu svih drugih navodnih slučajeva uporabe kemijskog oružja u Siriji".

"Mi taj pristup smatramo kontraproduktivnim", kaže se u izjavi i dodaje da nema informacija koje bi ukazivale na bilo kakav drugi incident s kemijskim oružjem u Siriji.

Rusija je također rekla da izbor članova istražne skupine mora biti "apolitičan i bez predrasuda" i rekla da Moskva vjeruje da se u skupinu mora uključiti ruske i kineske stručnjake.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin u ponedjeljak je ponovio svoje kritike Pariza i Londona rekavši da je njihov poziv na širu istragu pokušaj "odgode i mogućeg preumjeravanja" istrage UN-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene