Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države u četvrtak nisu uspjele prevladati ruske primjedbe na planirano širenje proturaketne obrane SAD-a u Europu unatoč ponudi Washingtona da surađuje s Rusijom u suprotstavljanju prijetnji napadom raketama dugog dometa.


"Ne mogu zaključiti da smo se glede svega složili", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nakon razgovora NATO saveznika i Rusije.

Vezani članci Slika nije dostupna NATO razmatra projekt američkog proturaketnog štita Slika nije dostupna Radarski štit: NATO skeptičan oko ruskog prijedloga

"Glede percepcije prijetnje očito postoji podjela".

Ruski veleposlanik pri NATO-u general Konstantin Totsky je rekao da će Moskva proučiti paket mjera jačanja suradnje u proturaketnoj obrani koje je ovoga tjedna iznio SAD, a koji uključuje razmjenu podataka ranog upozoravanja, zajedničko istraživanje, proizvodnju i vježbe. 

No u Rusiji je zamjenik premijera Sergej Ivanov odbacio ponudu. 

"Doista ne vidim temelje za razgovore o možebitnoj suradnji u strateškoj raketnoj obrani", rekao je Ivanov po navodima agencije Interfax.

Rusiju nisu uvjerila američka jamstva da su Iran i druge potencijalne prijetnje cilj prijedloga o razmještaju raketa presretača u Poljskoj i radarskih sustav u Češkoj.