Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Prijetnja stabilnosti"

Rusija nakon Trumpovih najava: "Povlačenje SAD-a iz nuklearnog ugovora učinit će svijet opasnijim"

Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Predviđeno povlačenje SAD-a iz važnog nuklearnog ugovora potpisana u vrijeme hladnog rata, koje je prije dva dana najavio Donald Trump, "učinit će svijet opasnijim", izjavio je u ponedjeljak Kremlj.

"Inicijative tog tipa, ako se provedu, učinit će svijet opasnijim", kazao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, rekavši da čeka "objašnjenja" Washingtona.

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "On je izdajica" Propagandistica Kremlja sasula opasne prijetnje: "Za pet godina ova zemlja neće postojati" Vladimir Putin odgovor Macronu Nova prijetnja iz Kremlja: "Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, izravni je sukob neizbježan"

"Ukidanje tog dokumenta naštetit će svjetskoj stabilnosti i sigurnosti", dodao je on.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da SAD predviđa izaći iz ugovora INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa, koji su 1987. potpisali sovjetski i američki čelnici iz tog doba Mihail Gorbačov i Ronald Reagan.

Trump optužuje Rusiju da ne poštuje taj ugovor "već mnogo godina".

Kremlj je pak u ponedjeljak objavio da se "kategorički ne slaže" s tim optužbama. "Rusija je bila i ostaje privržena tom ugovoru", kazao je Peskov.

Također je rekao da će Rusija biti prisiljena odgovoriti na isti način ako Sjedinjene Države počnu razvijati nove rakete srednjeg dometa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene