Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ove zime bez plinske krize

Rusija i Ukrajina se dogovorile oko transporta nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Ukrajina dogovorile su se oko transporta nafte, čime je vjerojatno završila opasnost rezanja pošiljke europskim zemljama.

Moskva je pristala na 30% povećanja tarife za tranzit nafte koja se prevozi do Europe preko Ukrajine, izjavili su u Naftogazu. Iz Moskve su potvrdili da je dogovor potpisan, ali nisu komentirali detalje. Prošli je mjesec iz Moskve javljeno da je postignut dogovor koji bi trebao spriječiti ponavljanje plinske krize od prošlih godina, karakteristične za zimski period godine. Razgovor ruskog premijera Vladimira Putina i ukrajinske Julije Timošenko rezultirao je olakšavanjem uvjeta tranzita s ruske strane.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

Time bi, kažu iz Moskve, spriječili prekid opskrbe kao što je bio slučaj prošle godine zbog nesuglasica oko plaćanja. Putin je ranije optužio Kijev za iskorištavanje prijenosa ruske nafte, ali je rekao da se nada da će dogovor uskoro biti postignut. O dogovoru je posebno ovisilo rezanje pošiljke Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Europska unija je pozdravila potpisivanje ovog ugovora, prenosi BBC. 'Vrlo mi je drago vidjeti da su ruska i ukrajinska strana u međuvremenu postigle dogovor izbjegavajući prekid pošiljke zaliha nafte prema Europi', rekao je povjerenik bloka za enegetiku, Andris Piebalgs. Rusija osigurava četvrtinu plina koji se koristi u EU i 80% tog plina ide kroz ukrajinske plinovode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene