Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija i Bjelorusija potpisale naftni sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Bjelorusija potpisale su u petak sporazum kojim se rješava spor između dvije zemlje koji je prekinuo isporuku nafte glavnim naftovodom prema Europi.

Ruski i bjeloruski dužnosnici došli su do "uravnotežena rješenja koje odgovara interesima obiju zemalja", kazao je ruski premijer Mihail Fradkov.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Bjelorusiji, ilustracija Čeka se odluka suda Andrej je mjesecima zatočen u beogradskom zatvoru: "Čeka me mučenička smrt. Ne želim završiti kao Navaljni" Ihar Lednik Smrt aktivista Nova žrtva represije u Bjelorusiji: Politički zatvorenik Lednik preminuo u pritvoru

Do zaključenja sporazuma došlo je nakon telefonskog razgovora u petak između predsjednika Rusije i Bjelorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Taj je razgovor odstranio posljednje prepreke u rješavanju spora između dvije zemlje, zbog kojeg je ovog tjedna došlo do prekida isporuke ruske nafte u EU, izazvavši sumnje u vjerodostojnost Rusije kao opskrbljivača nafte.

"Za 2007. godinu, izvozna tarifa iznosit će 53 dolara za svaku od 20 milijuna tona sirove nafte izvezene u Bjelorusiju", rekao je Fradkov nakon završetka pregovora s bjeloruskim premijerom Sergejem Sidorskim.

Prvotni zahtjev Rusije bilo je povećanje tarife na 180 dolara za
tonu, dok su bjeloruski pregovarači tražili da naknada ostane na dosadašnjih 45 dolara.

Ovog je tjedna zbog tog trgovinskog spora na tri dana bio prekinut protok ruske nafte naftovodom Družba preko bjeloruskog teritorija prema europskim zemljama. 

Tim naftovodom Rusija godišnje u Europu izveze 80 milijuna tona nafte.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene