Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen ruski bloger

Rusi u potrazi za novim topovskim mesom, kriterija nema: Psihijatar poziva suicidalne muškarce da se pridruže vojsci

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dužnosnici u Ukrajini primijetili su povećan broj slučajeva ruskih službenika koji registriraju muške tinejdžere rođene 2006. iz okupirane istočne regije Luhansk za vojnu službu. A to je samo dio strašne priče.

Moskovski psihijatar poziva suicidalne muškarce da se pridruže ruskoj vojsci, izvještava Institut za proučavanje rata (ISW). Poručio je da ruske ultranacionalističke mreže društvenih medija također sve više oglašavaju novačenje za jedinice grupe Wagner u gotovo 30 ruskih gradova.

U međuvremenu, ruski kanali Telegram počeli su oglašavati novačenje u postojeće dragovoljačke redove nakon što su prekinuli takve pozive za novačenje u rujnu, a neki lokalni ruski dužnosnici također postavljaju mobilne centre za novačenje, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Herson Ispovijest svjedoka Mučili ga elektrošokovima i tjerali da kaže da je nacist: Mučne metode zarobljeništva u Hersonu

ISW navodi kako izvješća pokazuju da se Kremlj "vraća svojim prethodno neuspješnim kampanjama regrutiranja volontera".

Prošlog rujna Vladimir Putin naredio je djelomičnu mobilizaciju u Rusiji. Ministar obrane Sergej Šojgu tada je rekao da će Rusija unovačiti 300.000 rezervista. No samo nekoliko tjedana kasnije počeli su se pojavljivati ​​izvještaji da su beskućnici bili prisilno uvršteni u rusku vojsku bez odgovarajuće obuke, a krajem listopada Putin je rekao da je mobilizacija gotova. 

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Kakva pljuska VIDEO Lavrova brutalno ismijali tijekom konferencije: Pogledajte što je rekao

Rusija osudila studenta

Danas je ruski sud osudio osnivača oporbenog kanala na Telegramu optužujući ga za širenje dezinformacija o oružanim snagama zemlje. Dmitrij Ivanov u zatvoru će provesti više od osam godina.

Prošle je godine Kremlj donio zakon kojim je zabranjeno objavljivanje "lažnih" informacija o ratu u Ukrajini.

Bivši student sa Sveučilišta u Moskvi neće moći biti prisutan na internetu četiri godine nakon puštanja na slobodu. Navodno je govorio o napadima ruske vojske na nuklearnu elektranu Zaporožje, kao i o ubojstvu civila u Buči.

Amnesty International izvijestio je da je također objavio videoporuku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i pozvao na prosvjede u Rusiji. Također je nazvao vojnu akciju u Ukrajini ratom, a ne izrazom specijalne vojne operacije, koji preferira Kremlj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene