Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ambiciozan plan

Povijesni dan! Usvojen sporazum za zaštitu mora i oceana uz svevremensku poruku: "Brod je stigao do obale"

Aktualno Galerija Izglasan UN-ov sporazum o nadzoru mora i oceana - 1 Izglasan UN-ov sporazum o nadzoru mora i oceana - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ocean: Ilustracija - 1 Ocean: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ocean: Ilustracija - 2 Ocean: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ocean: Ilustracija - 3 Ocean: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ocean: Ilustracija - 4 Galerija 1/7 >>
Povijesni dan za oceane! Usvojen je sporazum za zaštitu morskog svijeta kojem otkucava sat. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marija Horvat.

Povijesni sporazum sažet u nekoliko riječi UN-ove ambasadorice za oceane Rena Lee. "Brod je stigao do obale".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Nakon desetljeća pregovora emocije su bile prejake. Države članice Ujedinjenih naroda dogovorile su kako će štiti otvorena mora i svjetske oceane. 30 posto svjetskih oceana postat će zaštićene zone, odnosno rezervati.

"Događaju se ljudi i klimatske promjene istovremeno. Klimatske promjene ćemo teško moći riješiti preko ovog sporazuma, ali možemo riješiti iskorištavanje oceana, a oni se iskorištavaju više nego što bi se trebali. Kad bi se to ostvarilo mora bi bila zaštićena i morski svijet bi opstao", smatra Ivica Vilibić s Ruđera.

Takozvani sporazum Trideset do tridesete bi trebao u trećini svjetskih mora i oceana zabraniti ribarenje, rudarenje, bušenje i druge razorne industrijske djelatnosti.

"Svaki plan mora biti ambiciozan na neki način, možda je preambiciozan jer će nam živi svijet ići dolje kao što i ide posljednjih desetljeća", zaključio je Vilibić.

Pod zaštitom je trenutačno oko jedan posto otvorenih mora, a onečišćenje, zakiseljavanje i prekomjerni izlov predstavljaju sve veću prijetnju. Za postizanje zacrtanog cilja do 2030. svake bi se godine trebalo zaštiti oko 11 milijuna četvornih kilometara oceana. Ali ne prije pojedinačne ratifikacije svake zemlje koja je uključena u sporazum.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene