Vojna vježba na Mediteranu (Foto: AFP)
Vojna vježba na Mediteranu (Foto: AFP)

Američki veleposlanik u Rusiji Jon Huntsman za slanje dvije skupine nosača na Mediteransko more rekao je da je to signal Rusiji, navodeći da su ratni brodovi predstavljaju 100.000 tona međunarodne diplomacije, zbog ruskih destabilizacijskih aktivnosti diljem svijeta.


Ruska glasnogovornica vanjskih poslova Maria Zakharova komentirala je ovu Huntsmanovu izjavu.

Vezani članci Avion Ural Airlinesa prinudno sletio u polje (Foto: AFP) - 4 Tko je pilot koji je herojski spustio Airbus u polje kukuruza i spasio 233 života: Pao na prijemnom u pilotskoj školi pa završio - pravo Pješački prijelaz (Foto: Screenshot/YouTube) Što napraviti kada auto stane baš na zebri? Jedan je pješak ponudio urnebesno rješenje

''Željela bih podsjetiti veleposlanika da se Rusija kroz svoju višestoljetnu povijest, više puta suočila s ovakvim prijetnjama, koje su objavljene kao preporuke i svaki puta demonstrirale svoju beznačajnost. Možda bi veleposlanik želio da Rusija ima još koji praznik? Da budem iskrena, nismo imali takvih planova'', rekla je Zakharova.

Također je komentirala da se čini da je jezik prijetnji i sankcija postao prepoznatljiv jezik američke diplomacije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je izrazilo čuđenje ovoj Huntsmanovoj izjavi. Smatraju da je iscrpio sav svoj diplomatski potencijal. Rusija, ističu, ima sposobnost uništiti tih 100.000 tona međunarodne diplomacije, tako da ono ostane samo zahrđali metal na dnu mora, ukoliko njihova sigurnost bude ugrožena, javlja Sputnik.

Nosači zrakoplova u Mediteranu o kojima je govorio Hunstman udružilo je snage u zajedničkoj vježbi. Radi se o 10 brodova, 130 letjelica te više od 9000 vojnika. Ovo je prva takva vježba na Mediteranu od 2016. godine.