Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Može se dogoditi jedino fuzija'

Rusi isključuju 'katastrofalan scenarij' Fukushime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proces fuzije čini se 'neizbježivim' u pet reaktora japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi no neće biti 'katastrofalan', ocijenio je Jaroslav Štrombah iz Instituta za ruska nuklearna istraživanja.

'Najviše što se može dogoditi jest fuzija u pet reaktora i čini se da je to neizbježivo', rekao je pomoćnik ravnatelja Instituta Kurčatov iz Moskve te podsjetio da je 'šesti reaktor ispražnjen i gorivo je uskladišteno u bazenu'. 'Neće biti katastrofalnog razvoja' u nuklearki, istaknuo je Štrombah.

'Razmotrili smo što će se dogoditi s gorivom u bazenu za skladištenje i zasad smo uvjereni da neće biti spontane lančane reakcije', a ako je i bude 'neće biti tako teška, bit će lokalizirana', rekao je. U najgorem slučaju 'moguće je izbacivanje goriva unutar zgrade'.

'No mislim da je to malo vjerojatno. Ne vidim nikakav katastrofičan scenarij s izbacivanjem goriva na području Japana i susjednih zemalja', rekao je Štrombah. U Fukushimi Daiichi je izbio niz eksplozija i požara nakon razornog potresa 11. ožujka za kojim je slijedio tsunami koji je oštetio rashladne sustave u elektrani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odbacuje sumnje Šefica kineskog instituta za koji neki tvrde da je krivac za "curenje" koronavirusa: "Imamo tri živa soja virusa iz šišmiša" Slika nije dostupna Ne, nije šala! Francuski institut izgubio 2300 bočica smrtonosnog virusa

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene