Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je u utorak pozvao veleposlanika Velike Britanija u Teheranu Geoffreyja Adamsa u znak prosvjeda što je Elizabeta II. od Engleske dodijelila plemićki naslov piscu Salmanu Rushdieju, izvijestila su državna glasila.


Voditelj za europske poslove u iranskom ministarstvu vanjskih poslova Ebrahim Rahimpur rekao je britanskom veleposlaniku da je odluka engleske kraljice "provokativni čin" koji "vrijeđa osjećaje 1,5 milijarde muslimana".

Vezani članci Iran predstavio novi dron Iran predstavio spektakularni high-tech dron, tvrde da ima domet čak 2000 km. Pogledajte kako su ga nazvali Teheran Švicarska diplomatkinja u Iranu poginula u padu sa zgrade u kojoj je živjela

Iranski diplomat je izjavio da će britanska vlada i kraljica "trpjeti
posljedice te provokacije koja je razbjesnila muslimane", prema istim izvorima.

Salman Rushdie koji je u subotu stekao naslov viteza, zbog kojega svom imenu može dodati naslov "Sir", osuđen je na smrt 1989. fatvom koju je izdao iranski ajatolah Ruholah Homeini, utemeljitelj Islamske Republike, zbog bogohulnih izjava nakon objavljivanja romana "Sotonski stihovi".

Iranska nevladina organizacija Odbor za slavljenje mučenika svjetskog islamskog pokreta priopćila je da će nagradu za Rushdiejevo ubojstvo povećati sa 100.000 na 150.000 dolara.