Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rushdiejevo plemstvo za Iran provokativni čin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u utorak pozvao veleposlanika Velike Britanija u Teheranu Geoffreyja Adamsa u znak prosvjeda što je Elizabeta II. od Engleske dodijelila plemićki naslov piscu Salmanu Rushdieju, izvijestila su državna glasila.

Voditelj za europske poslove u iranskom ministarstvu vanjskih poslova Ebrahim Rahimpur rekao je britanskom veleposlaniku da je odluka engleske kraljice "provokativni čin" koji "vrijeđa osjećaje 1,5 milijarde muslimana".

Pročitajte i ovo Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

Iranski diplomat je izjavio da će britanska vlada i kraljica "trpjeti
posljedice te provokacije koja je razbjesnila muslimane", prema istim izvorima.

Salman Rushdie koji je u subotu stekao naslov viteza, zbog kojega svom imenu može dodati naslov "Sir", osuđen je na smrt 1989. fatvom koju je izdao iranski ajatolah Ruholah Homeini, utemeljitelj Islamske Republike, zbog bogohulnih izjava nakon objavljivanja romana "Sotonski stihovi".

Iranska nevladina organizacija Odbor za slavljenje mučenika svjetskog islamskog pokreta priopćila je da će nagradu za Rushdiejevo ubojstvo povećati sa 100.000 na 150.000 dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene