Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rumunjski parlament u ponedjeljak je dao pozitivno mišljenje za raspisivanje referenduma o borbi s korupcijom koji je predložio predsjednik Klaus Iohannis kao odgovor na spornu vladinu uredbu o ublažavanju antikorupcijskih zakona.


To konzultativno mišljenje parlamenta prihvaćeno je jednoglasno četrnaestog dana prosvjeda kakvi nisu viđeni nakon pada komunizma i koji su oslabili socijaldemokratsku većinu.

Vezani članci U Bukureštu 3. summit inicijative tri mora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Analiza Ivane Petrović: ''Vrlo je zanimljivo da se inicijativi priključuje i Njemačka, inače velika protivnica'' Slika nije dostupna Pritisak je uspio: Rumunjska vlada povukla spornu uredbu

Sada je na predsjedniku desnog centra Klausu Iohannisu da predloži kada će se održati referendum i kako će glasiti referendumsko pitanje.

Iohannis se otvoreno usprotivio prijedlozima za ublažavanje antikorupcijskih zakona koje je iznijela lijeva vlada s kojom je od siječnja u kohabitaciji.

Zbog prosvjeda i kritika Europske unije premijer Sorin Grindeanu je 5. siječnja povukao uredbu kojom se ublažavaju kazne za zloporabu vlasti i koja je krajem siječnja donesena bez konzultacija.

Predsjednik države, sukladno ustavu, ipak nije odustao od inicijative o organiziranju referenduma koji bi trebao potvrditi nastavak borbe s korupcijom i za integritet javne službe.

U nedjelju je 80.000 ljudi u Bukureštu i diljem zemlje i dalje prosvjedovalo protiv ublažavanja zakona o suzbijanju korupcije. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju