Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nož u leđa

Teška izdaja saveznika i prijatelja: Turski parlament zadao udarac BiH da udovolji Srbiji

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: Afp
Koalicijska vlada bošnjačkog saveznika Recepa Tayyipa Erdogana odbacila je oporbeni prijedlog zakona o priznavanju masakra u Srebrenici 1995. kao genocida. Čini se da je takva izdaja od bošnjačkog saveznika načinjena u svrhu usluge Srbiji.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njezini koalicijski partneri odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog glavne oporbene Republikanske narodne stranke da se masakr u Srebrenici prizna kao genocid.

CHP je također predložio da se 11. srpnja proglasi Danom sjećanja na genocid u znak sjećanja na ubojstvo više od 7000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koje su počinile snage bosanskih Srba 1995. godine.

No unatoč činjenici da se predsjednika Erdogana vidi kao saveznika muslimanskih Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, vladajuća alijansa, koja ima većinu u turskom parlamentu, blokirala je prijedlog.

"Ne mogu shvatiti kako su i zašto odbili taj prijedlog zakona. To je skandal", rekao je Omer Faruk Gergerlioglu, turski aktivist za ljudska prava i zastupnik iz prokurdske Stranke zelene ljevice za Balkan Insight.

Odbijanje je izazvalo ljutite razmjene u zakonodavnom tijelu, ali oni koji su prijedlog odbili nisu htjeli objasniti svoju odluku. "Nisu znali što učiniti i što reći. Vjerujem da su i oni bili nezadovoljni onime što su učinili", dodao je Gergerlioglu.

Turska pod predsjednikom Erdoganom, koji državom vlada već 21 godinu, postala je aktivan igrač na Balkanu i posebnu pozornost posvetila muslimanskim zajednicama, uključujući Bošnjake.

"Ne postoji pravo prijateljstvo Turske i BiH"

Gergerlioglu je rekao da vjeruje da postoje tri razloga zbog kojih je Erdoganova vladajuća alijansa odbacila prijedlog zakona.

"Prvo, oni ne žele ulaziti u raspravu o genocidu jer ne žele pogoršati odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su prijedlog zakona jer ga je glavna oporbena CHP donijela u parlament. Treće, boje se njegovih učinaka zbog rasprave o armenskom genocidu", rekao je Gergerlioglu.

Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke stranke, s Erdoganom je vezan politički, nebrojeno su se puta susretali i ukazali si međusobnu podršku uoči izbora, ali i privatno kumstvom. Unatoč ovom "nožu od leđa" svoga važnoga saveznika, Izetbegović nije reagirao na odluku, a nisu to učinile ni druge stranke. Za Radio Slobodna Europa profesor Asim Mujkić sa sarajevskog Fakulteta političkih znanosti rekao je da ne postoji stvarno prijateljstvo BiH i Turske, nego je ono zapravo politikantsko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene