Hussein K. na sudu (Foto: AFp)
Hussein K. na sudu (Foto: AFp) Foto: Afp

Roditelji njemačke studentice koju je prije dvije godine silovao i ubio izbjeglica iz Afganistana osnovali su zakladu koja će pomagati i stranim studentima u Njemačkoj, objavio je u nedjelju javni servis SWR.


"Zaklada Maria Ladenburger trebala bi biti simbol života unatoč neljudskom zločinu koji je uzeo život našoj kćeri“, rekli su prilikom predstavljanja zaklade Friederike i Clemens Ladenburger. Oni su roditelji Marie Ladenburger koju je 2016. u dobi od 19 godina silovao i ubio afganistanski izbjeglica.

Vezani članci Ispovjesti žrtava silovanja u Provjerenom - 1 ''Izvadio je spolovilo, ajde otvori usta i...'' Mučne ispovijesti djevojaka koje su se prijavile za studentski posao, a postale žrtve gnjusnog silovatelja Dostavljač za Lieferando, ilustracija Bivši afganistanski ministar radi kao dostavljač hrane u Njemačkoj: "Nema srama u tome. Posao je posao"

"Mržnja i progoni Mariu nikad ne bi odagnali od namjere da čini dobro“, rekao je Clemens Ladenberger na predstavljanju zaklade u Freiburgu. Roditelji su uložili vlastitih 100.000 eura a od ostalih donatora prikupili su 265.000 eura.

Zaklada je već dobila nagradu Udruge njemačkih izdavača novina za izuzetan građanski angažman. Afganistanac Husein Kavari osuđen je u ožujku ove godine na doživotni zatvor zbog silovanja i ubojstva studentice iz Freiburga.

Slučaj Marie Ladenburger izazvao je ogorčenje diljem Njemačke i dodatno podgrijao raspravu o ispravnosti izbjegličke politike vlade Angele Merkel. (Hina)