Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažan napad

Izbjeglička politika izazvala razdor između Merkel i Seehofera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda čelnik bavarske stranke CSU Hoerst Seehofer snažno napada politiku prema izbjeglicama njemačke kancelarke Angele Merkel, glavni cilj njegova napada zapravo su političke snage koje jačaju na desnici antiislamska Pegida i euroskeprična Alternativa za Njemačku.

Bavarski premijer Hoerst Seehofer već tjednima zahtijeva od njemačke kancelarke Angele Merkel promjenu njezine politike u pogledu izbjeglica koje se slijevaju u Njemačku, molbama i prijetnjama nastoji postići od nje da zaustavi priljev.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podcijenila jačinu riječi Njemačka kancelarka priznala pogreške Slika nije dostupna Priznanje u intervjuu Merkel priznala: Predugo smo ignorirali taj problem

No Merkel odbija pokoriti se zahtjevima čelnika Kršćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke njezinim Kršćanskim demokratima (CDU).

Zakon o tražiteljima azila možda je stroži, ali Seehofer je uvjeren da Merkel potkopava njihove stranke i jača izglede euroskeptične Alternative za Njemačku (AfD) i antiislamske Pegide.

Seehofer vidi opasnost da političari u cjelini budu diskreditirani ako se ne uspije spriječiti kaos za koji desničarske stranke kažu da dolazi s izbjegličkim priljevom.

Njemačka počinje s protjerivanjem oko 200.000 ekonomskih migranata

"Ne riješimo li problem, to će naštetiti svim političkim strankama jer će ljudi izgubiti povjerenje", rekao je Seehofer.

Dok mnogi u CDU vjeruju da je najbolje što manje obraćati pažnju na političke snage desno od konzervativnih kršćanskih stranaka, Seehofer vidi stvari drukčije.

Bavarski čelnik je uvjeren da se moraju imati na umu strah i očekivanja konzervativnih glasača, posebno u pogledu izbjegličke krize. To je uvjerenje u pozadini njegova sve prodornijeg napada na svoju glavnu saveznicu.

CSU je uvjeren da će AfD - koji je osnovan početkom 2013. da poziva na poništenje europske valute ali je otad zauzeo striktniji stav prema imigraciji- kad dobije više od 10 posto glasova imati stalno mjesto u njemačkom parlamentu u Berlinu.

Seehofer pomno prati ankete, koje odražavaju pad potpore i CDU-a i CSU-a. "Vjerojatno smo mnogo niže nego ankete pokazuju", rekao je.

I to je jedan od glavnih razloga Seehoferova napada na saveznicu Merkel: pokazuje se kao alternativa njegovim političkim neprijateljima na desnom dijelu političkog spektra. Siguran je da je glavnina njegovih pristaša uz njega u tom pitanju.

No opasnost za Seehofera jest u tomu da što više zahtijeva, prijeti ili moli, to se više CSU pokazuje nemoćnom.

To proizlazi djelomice iz toga što su u uvjetima tradicionalne doktrine u savezu CDU/CSU pristaše dviju stranaka manje spremne tolerirati unutarnji sukob od njihovih tradicionalnih rivala socijaldemokrata (SPD).

Ništa ne pokazuje nemoć bolje od stranačkog glasnika, Bayerkuriera, koji je u srpnju, kad je granicu prelazilo 500-600 izbjeglica na dan, objavio naslov. "Bavarska djeluje - temeljna promjena u cjelokupnoj azilantskoj politici".

A otada te su brojke umnogostručene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene