Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisegnuo s 89 godina

Hoće li Mugabe doživjeti kraj petogodišnjeg mandata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe prisegnuo je na novi petogodišnji mandat.

S 89 godina, Robert Mugabe je najstariji čelnik neke afričke zemlje. Danas je prisegnuo na novi petogodišnji predsjednički mandat, uz kritike oporbe i Zapada da je njegov reizbor u lipnju bio rezultat izborne prevare.

Mugabe, koji Zimbabveom vlada od stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1980., poručio je kritičarima "da se nose" i najavio nastavak nacionalističke politike oduzimanja vlasništva stranim tvrtkama i davanja udjela domaćem crnom stanovništvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbori prošli mirno OPET predsjednik i u 89. godini Slika nije dostupna Musharraf u četvrtak priseže za drugi mandat

>>OPET predsjednik i u 89. godini

Prisegu je položio pred predsjednikom ustavnog suda Godfreyem Chidyausikuom na svečanosti na nogometnom stadionu u glavnom gradu Harareu koji prima 60.000 ljudi i na kojoj su bile tisuće pristaša, diplomata i izaslanstava afričkih zemalja.

Mugabeov dugogodišnji suparnik i izazivač na trima posljednjim izborima Morgan Tsvangirai bojkotirao je svečanost. Predsjedničke izbore održane 31. lipnja ocijenio je "golemom prevarom" koju je izvela Mugabeova stranka ZANU-PF. Mugabe i vladajuća stranka odbacuju te tvrdnje.

Bit će to peti Mugabeov mandat na čelu države na jugu Afrike. Dva je puta bio premijer nakon što je 1980. okončana vladavina bijelaca u zemlji koja se prije zvala Rodezija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene