Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen za nedjelju

Reporter Dnevnika Nove TV izvještava iz potopljene Venecije: "Sad je sve dobro, ali u zoru stiže vodeni val od 160 cm"

Borba s poplavama u Veneciji traje od četvrtka. Grad je na rubu snaga, a štete su ogromne i za njihovu sanaciju procjenjuje se, bit će potrebno oko milijardu eura.

 U posljednjih 1000 godina venecijanska katedrala bila je poplavljena šest puta. Od toga tri puta u posljednjih 20 godina. Venecija treba brane. Klimatske promjene digle su razinu mora za 20 centimetara u posljednjih 100 godina. Trg svetog Marka u subotu navečer nije bio poplavljen jer se voda povukla, no već u zoru očekuje se novi vodeni val od čak 160 centimetara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ogromna šteta od poplava Izvanredno stanje u Veneciji, sanacija od poplava koštat će više od milijardu eura: "Vidjeti to uživo je još veća katastrofa"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve je pod vodom Venecija pogođena najgorim poplavama u 53 godine: Poginuo muškarac, priprema se izvanredno stanje

"Ovo zahtjeva jak i sveobuhvatan odgovor koji ne može stati kad pažnja oko poplave jenja, kako to obično biva nakon dramatičnog događaja", rekao je Dario Franceschini, talijanski ministar kulture. Više od 50 crkava oštećeno je plimom.

Na Trg Svetog Marka vratili su se trgovci, nakon što se prvi val spustio s metar i 84 centimetara.

"Bila je voda do ovdje. Šteta je velika, posebno u mojoj trgovini, jer su predmeti kvalitetni i skupi. Od Vlade se nadamo nekakvoj pomoći", kaže Dorina Vullko, vlasnica trgovine nakitom.

Talijanska Vlada dat će 20 milijuna eura tek za prvu pomoć. A trebat će barem milijarda da se Venecija vrati u predpotopno stanje.

"Oko tisuću knjiga mi je potopljeno, nisam ih brojao. Ovo nitko nije očekivao. Nažalost, najgore nije prošlo. Voda je sada na metar i 15 centimetara, a sutra će navrijeti do metar i 60 cm", rekao je Luigi Frizzo, vlasnik knjižare.

Proglašena je prirodna katastrofa, poplavljeno je 70% grada, a fond za njegovu obnovu prima donacije iz cijelog svijeta.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene