Obavijesti Video Pretražite Navigacija
snažan toplinski val

VIDEO Rekordne vrućine odnose sve više života: "Padaju kao pokošeni"

U meksičkoj državi Tabasco toliko je vruće posljednjih dana da majmuni drekavci padaju s drveća kao pokošeni. Deseci majmuna pronađeni su mrtvi od prošlog petka, a strahuje se kako bi stvaran broj žrtava mogao biti u stotinama. Vrućina odnosi i ljudske živote - od ožujka je u Meksiku od toplinskog udara umrlo 26 osoba.

U meksičkoj državi Tabasco toliko je vruće posljednjih dana da majmuni drekavci padaju s drveća kao pokošeni.

Deseci majmuna pronađeni su mrtvi od prošlog petka, a strahuje se da bi stvaran broj majmunskih žrtava mogao biti u stotinama.

Lokalno stanovništvo pronašlo je pet majmuna u teškom stanju i odveli su ih veterinarima da ih pokušaju spasiti.

"Stigli su u kritičnom stanju, bili su dehidrirani i imali vrućicu. Bili su mlitavi poput krpe. To je toplinski udar", kazao je veterinar Sergio Valenzuela, koji ih je odmah hladio ledom i spojio na infuziju. Životinje se sad oporavljaju, no postale su agresivne. "Opet grizu", dodao je veterinar.

"Padaju s drveća kao jabuke", rekao je Valenzuela i dodao kako je većina toliko slaba da ih ubije pad.

Biolog Gilberto Pozo istaknuo je kako je pomor majmuna počeo početkom svibnja, a najviše ih je stradalo tijekom proteklog vikenda. Dodaje kako se pomor događa zbog niza faktora koji su se preklopili - vrućina i suša, šumski požari i krčenje šuma uništavaju im stanište i ostaju bez hlada, hrane i vode.

Pročitajte i ovo Ruski brodovi na Baltiku zaoštravanje odnosa Procurio plan Rusa kojim gotovo sigurno ulaze u rat s NATO-om, državni mediji sve pokušavaju ublažiti

Od 9. svibnja u devet meksičkih gradova oboreni su temperaturni rekordi. U Ciudad de Victoriiji izmjerena je najviša temperatura od 47 stupnjeva.

Sve su to stravične posljedice klimatskih promjena. Pozo sad pokušava sastaviti ekipu veterinara koja će se brinuti za životinje koje su pogođene vrućinom. Ne pate samo majmuni, pogođeni su i reptili i ptice, a vrućina odnosi i ljudske živote - od ožujka je u Meksiku od toplinskog udara umrlo 26 osoba, piše The Guardian.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene