Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Nestašica vode

Zbog ekstremnih vrućina uginule stotine tona ribe: "Život nam se zbog smrada okrenuo naglavačke"

Jezero Dong Nai
Jezero Dong Nai Afp
Aktualno Galerija Jezero Dong Nai Jezero Dong Nai Foto: Afp Jezero Dong Nai Jezero Dong Nai Foto: Afp Jezero Dong Nai Jezero Dong Nai Foto: Afp Jezero Dong Nai Jezero Dong Nai Foto: Afp +1 Jezero Dong Nai Galerija 1/6 >>
Uslijed ekstremnih temperatura koje su pogodile južnu Aziju u vijetnamskoj pokrajini Dong Nai zabilježen je pomor 200 tona ribe.

Stotine tisuća riba su uginule u akumulacijskom jezeru u južnoj vijetnamskoj pokrajini Dong Nai, a lokalno stanovništvo i mediji tvrde da su krivci vrućina i upravljanje jezerom.

"Sva riba u rezervoaru Song May umrla je zbog nedostatka vode. Zbog smrada nam se život okrenuo naglavačke u proteklih 10 dana", rekao je lokalni stanovnik.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca"

Fotografije s tog područja prikazuju stanovnike koji se voze čamcem kroz jezero od 300 hektara, dok se voda jedva nazire zbog prekrivača sačinjenog od mrtvih riba. Prema pisanju lokalnih medija, na tom području tjednima nije pala kiša te je razina vode bila preniska da bi stvorenja preživjela, prenosi Times of Malta.

Upravitelji rezervoarom navodno su ispustili vodu kako bi spasili usjeve koji su se nalazili nizvodno. Nakon toga su pokušali akumulirati vodu te su čak pumpom izbacivali mulj kako bi ribe imale više mjesta i vode, no napori nisu urodili plodom.

Nedugo nakon toga, uginulo je mnogo riba, a lokalni mediji špekuliraju da je izgubljeno čak 200 tona ribe.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Hrastovcu Tragedija u Hrastovcu Mladi vatrogasac poginuo u prometnoj nesreći, kolege se oprostile od njega dirljivim riječima: "Otišao je prerano"

Aziju pogodile rekordne vrućine

Novine Toui Tre izvijestile su da je tvrtka za upravljanje jezerom započela s jaružanjem početkom 2024. godine isprva planirajući ispustiti dodatnu vodu u rezervoar za ribe.

"Zbog dugotrajnog toplinskog vala, investitor je pustio vodu u nizvodna područja što je dovelo do pada razine vode. Kao rezultat došlo je do masovnog uginuća ribe", objavile su novine.

Rezervoar je izvor vode za usjeve u okruzima Trang Bom i Vinh Cuu u pokrajini Dong Nai. Vlasti istražuju incident i rade na brzom uklanjanju mrtve ribe.

Pročitajte i ovo Ilustracija bizaran slučaj Baka iz mjesta pored Sinja organizirala otmicu unuke, htjela ju spasiti od droge i lošeg društva

"Nadamo se da će vlasti dati sve od sebe da poboljšaju situaciju", rekao je lokalac Nghia.

Prema meteorolozima, temperature u pokrajini Dong Nai, koja se nalazi 100 kilometara zapadno od Ho Chi Minh Cityja, u travnju su dosegle oko 40 stupnjeva Celzijevih, oborivši time rekordno visoku temperaturu zabilježenu 1998. godine.

Jug i jugoistok Azije pogodile su ekstremnie vrućine, a vlasti diljem regije su izdale zdravstvena upozorenja. Bespomoćni stanovnici predah od vrućina traže u parkovima i klimatiziranim trgovačkim centrima.

Prijeti nestašica vode

Visoke temperature također utječu i na susjednu Kambodžu gdje bi najviša temperatura mogla doseći 43 stupnja Celzijevih.

Pročitajte i ovo Ilustracija pravedniji tretman Novi pravilnik: Ispravljena velika nepravda prema jednom dijelu vozača

Kambodžanski premijer Hun Manet u srijedu je poručio školama da razmotre zatvaranje kako bi zaštitile učitelje i učenike od vrućine i stavio dužnosnike u pripravnost u slučaju nestašice vode.

Ministar obrazovanja u utorak je skratio jutarnju i odgodio popodnevnu nastavu da bi izbjegao najgore podnevne vrućine.

U međuvremenu, u Tajlandu je potrošnja električne energije u utorak porasla na nove rekorde jer su temperature u sjeveroistočnoj pokrajini Udon Thani premašile 44 stupnjeva Celzijevih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene