'Rado bi da smo koristili lava, no naravno postoji više sigurnosnih razloga zašto to nismo mogli, pa smo odabrali vuka jer on simbolizira Rim.'


Rekonstruiran je 'stroj za ubijanje' kakvog su Rimljani u koloseumu koristili prije 1500 godina. U takvom stroju su se prije borbe u arenama, koje su mase uvijek popratile svojim divljanjem i uzvicima, čuvale divlje životinje prije nego ih se poslalo u njihovu borbu do smrti, donosi News.com.au.

Vezani članci Aktivisti juhom zalili sliku Van Gogha u Rimu VIDEO Aktivisti za zaštitu okoliša ponovno napadaju: Juhom od graška zalili Van Goghovu sliku Slika nije dostupna 'Malo' je šarao po zidovima Koloseuma - sada će to zapamtiti za cijeli život

Tako se u njima držalo zatočene lavove, leoparde i medvjede u kavezima pokraj glavnog 'stadiona' u kojem se borba odvijala pred publikom, što je bila učestala zabava. No, ovaj stroj nije bio običan, već je dapače složen prema sofisticiranoj tehnici, a znanstvenici su uspjeli otkriti po kojem principu je funkcionirao. Čak su isprobali mehanizam koji je složen od metala, drveta i užadi, tako što su se i sami njime poslužili da prevezu odraslog vuka do središta rimskog Koloseuma.

Urezale inicijale na znamenitost poznatu diljem svijeta: 'Nismo znale da je to tako ozbiljno'

'Rado bi da smo koristili lava, no naravno postoji više sigurnosnih razloga zašto to nismo mogli, pa smo odabrali vuka jer on simbolizira Rim', rekao je Gary Glassman, jedan od autora dokumentarca u kojem su i prikazali cijelu rekonstrukciju.

Opisao je da je osam robova moralo gurati strukturu do sredine arene, a mogla je podnijeti težinu od 300 kilograma, no ova novoizgrađena ostaje neko vrijeme u rimskom Koloseumu kao turistička atrakcija.

Vuka s kojim su izveli pokus srećom nije dočekala ista sudbina kao životinje prije 1500 godina, nego keks za nagradu.

Ako želite znati više o gladijatorima, borbama lavova i drugim zanimljivostima koje su se događale u jednom od najpoznatijih današnjih turističkih središta, možete pogledati neki od brojnih dokumentaraca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju