Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reforma policije u Bosni i Hercegovini ponovo je vraćena na početnu točku, nakon što je propao pokušaj postizanja suglasnosti u parlamentu te zemlje o prijedlogu dva zakona kojima bi bila uspostavljena djelomična koordinacija rada policija koje tamo djeluju.


Prijedlozi zakona, kojima je bila previđena uspostava čak sedam novih tijela koja bi koordinirala rad tek dvije od postojećih petnaest policijskih agencija u BiH, po drugi put nisu dobili potrebnu potporu u povjerenstvu za obranu i sigurnost Parlamenta BiH pa se zastupnici o njima nisu ni mogli izjašnjavati na sjednici.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu Nakon tri tjedna zatišja opet raste broj novih slučajeva, potvrđeno ih više od 700: "Ima dosta težih kliničkih slika" Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena

Protivljenje prihvaćanju ovih zakona ponovo su iskazali Stranka demokratske akcije (SDA), koja je članica vladajuće koalicije, ali i oporbene Socijaldemokratska partija (SDP) te Srpska demokratska stranka (SDS), što je bilo dovoljno za blokiranje pozitivne odluke u Povjerenstvu.

Odbijanje je rezultat činjenice da nije prihvaćen niti jedan od brojnih amandmana na kojima je inzistirala SDA. U toj stranci drže kako je riječ tek o kozmetičkim promjenama koje ništa bitno ne mijenjaju u postojećem ustroju policije što se pokazao potpuno neučinkovitim.

Svaki od entiteta u BiH ima svoju policiju, baš kao i svaka od deset županija unutar Federacije BiH. Posebnu policiju ima i distrikt Brčko, a na državnoj razini još djeluju Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Granična policija (GP).

Zastupnicima iz ostalih stranaka koji su bili spremni prihvatiti i ovakve zakone nije preostalo ništa drugo nego na sjednici Zastupničkog doma odbiti negativno izvješće Povjerenstva za obranu i sigurnost, a po poslovniku o radu to automatski znači i povlačenje predloženih zakona iz parlamentarne procedure.

Zastupnici iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Stranke za BiH (SBiH), na čijem je čelu Haris Silajdžić, potom su na sebe, uz neskrivenu potporu Ureda Visokog predstavnika (OHR), preuzeli nemoguću misiju da tijekom nekoliko sati smisle potpuno nove prijedloge zakona i upute ih Parlamentu na razmatranje po žurnom postupku, koji ujedno onemogućava ulaganje amandmana.

Suglasnosti, međutim, nije bilo ni o tome pa su nove sjednice Zastupničkog i Doma naroda, na kojima bi se raspravljalo o eventualnim novim prijedlozima zakona, najavljene za početak travnja.

Nakon neuspjelih manevara u Parlamentu BiH uslijedila je cijela lavina uzajamnog optuživanja političkih lidera s obzirom da o usvajanju zakona o reformi policije ovisi hoće li BiH potpisati već parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

OHR je reagirao konstatacijom kako BiH ponovo bespotrebno gubi vrijeme na jalove političke rasprave.

"Pozivamo političke stranke da se dogovore o europskom putu zemlje, jer za to nema alternative", izjavio je glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

"I ovo je dokaz da ovako ozbiljne stvari i zakone ne treba raditi bez SDA kao ozbiljne državotvorne stranke. Bit će nam zadovoljstvo uključiti se u izradu novih prijedloga koje će usvojiti nesumnjiva parlamentarna većina", bio je komentar predsjednika SDA Sulejmana Tihića, koji je zapravo i "srušio" tzv. Mostarsku deklaraciju političkih lidera iz BiH, na čijem je temeljima nikla ideja o uspostavi tek slabašne koordinacije rada policije na državnoj razini.

Prema tvrdnjama medija, Tihić se upravo zbog svog odlučnog protivljenja predloženim zakonima ponovo u četvrtak našao na meti kritika Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koji ga je optužio čak da se "zalaže za vehabijsku Bosnu".

Lajčak je u četvrtak, međutim, s Tihićem imao samo manji problem s obzirom da je propao i njegov pokušaj da približi SNSD i SBiH, odnosno da uvjeri Dodika kako bi trebao prihvatiti amandman na predložene zakone kojim se ostavlja mogućnost dodatnih razgovora o preustroju policije, ovisno o ishodu očekivanih pregovora o ustavnim promjenama u BiH.

"Nastavak razgovora slijedi i ja za sada ne bih prejudicirao stvari", kazao je šef zastupničkog kluba SNSD-a Drago Kalabić najavljujući intenzivne međustranačke kontakte u narednim danima.

Dužnosnik SBiH Beriz Belkić također je izrazio očekivanje kako će do dogovora ipak doći do 3. travnja.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić nada se pak kako će Uskrs "donijeti prosvjetljenje" političarima i kada je riječ o reformi policije.

"Nadam se kako će razdoblje predstojećih blagdana donijeti kod svih aktera prosvjetljenje te da će se naći zadovoljavajuće rješenje i zakoni usvojiti", kazao je Ljubić, čija stranka je, baš kao i HDZ BiH, bezuvjetno podržavala sva do sada predložena rješenja o reformi policije s obzirom da je u igri potpisivanje SSP-a sa EU.