Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

ispit čvrstoće veza

Erdogan upozorava Njemačku da službeno ne prizna armenski genocid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usvoji li njemački parlament rezoluciju, bit će to ispit čvrstoće veza Ankare i Berlina, rekao je predsjednik u Izmiru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak Njemačku da pokolj stotina tisuća Armenaca u Osmanskom Carstvu u Drugom svjetskom ratu ne proglasi "genocidom".

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Petr Bystron Isplivale audiosnimke Političar populističkog AfD-a pod pritiskom javnosti: "Nisam primio nikakav novac za širenje proruskih pozicija"

Usvoji li njemački parlament rezoluciju, bit će to ispit čvrstoće veza Ankare i Berlina, rekao je predsjednik u Izmiru.

Ako se u utorak donese rezolucija, to će "sigurno naštetiti budućim diplomatskim, gospodarskim, poslovnim, političkim i vojnim vezama dviju zemalja - koje su i članice NATO-a", rekao je turski predsjednik.

Donji dom njemačkog parlamenta treba u utorak glasovati o rezoluciji koju podupiru koalicijska vlada i oporbene stranke.

Erdogan je usto kazao da je razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Armenci procjenjuju da je pred kraj postojanja Osmanskog Carstva sustavno pobijeno 1,5 milijuna pripadnika njihova naroda. Taj su genocid priznali mnogi povjesničari i više od dvadeset zemalja, pa tako i Francuska, Italija i Rusija.

Turska pak tvrdi da je to bio građanski rat koji je pratila glad i da je u njemu život izgubilo 300 do 500.000 Armenaca i isto toliko Turaka, u vrijeme dok su se turske i ruske snage borile za Anatoliju.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene