Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u subotu navečer da vlada radi na projektu koji bi u konačnici omogućio sirijskim izbjeglicama koje to žele da dobiju tursko državljanstvo.


"Javljam dobru vijest. Pomoći ćemo našim sirijskim prijateljima nudeći im mogućnost, ako to žele, da dobiju tursko državljanstvo", rekao je Erdogan u govoru u južnoj turskoj pokrajini Kilis, na granici sa Sirijom, prigodom večere obilježavanja prekida posta zbog ramazana, izvijestili su mediji.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan i Mike Pence (Foto: AFP) Turska pristala privremeno obustaviti ofenzivu na sjeveru Sirije Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Reporterka Dnevnika Nove TV iz izbjegličkog kampa u Turskoj: "Jedan pedijatar na 2000 djece, svi rade..."

Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo bi ubrzo objaviti postupak potreban za stjecanje državljanstva, rekao je on, ne navodeći detalje te inicijative koja bi mogla izazvati kontroverziju.

"Smatramo vas našom braćom i sestrama, niste udaljeni od vaše domovine, nego samo od svojih kuća i dobara jer je Turska i vaša domovina", nastavio je Erdogan pred skupinom sirijskih izbjeglica.

Turska na svojem tlu ugošćuje oko 2,7 milijuna raseljenih Sirijaca koji su pobjegli od građanskog rata u svojoj zemlji. Ti ljudi nisu izbjeglice za Tursku, pravno gledano, već "gosti".

Turska vlada već je odobrila radne i boravišne dozvole ograničenoj skupini Sirijaca. (Hina)