Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za dnevnik nove tv

Hrvati na Tajvanu usred potresa: "Prije samog potresa stigla je dojava..."

Jugoistok Tajvana pogodio je snažan potres od 6,8 po Richteru. Akcije spašavanja po planinama traju budući da su mnogi ostali odsječeni od ostatka civilizacije.

Snažan potres jačine 6,8 po Richteru pogodio je Tajvan u nedjelju. Rušile su se zgrade, vlakovi iskakali iz tračnica, a zasad je poginula jedna osoba. Novinarka Martina Bolšec Oblak razgovarala je s Hrvatima koji žive na Tajvanu. Otkrili su kako izgleda njihova svakodnevica s podrhtavanjima tla.

Potres se osjetio i u glavnom gradu Taipeiu. Goran Gašparac svjedoči - tamo podrhtavanja nisu neuobičajena. "Mi smo bili u kući, u vrtu, lagano smo se odmarali poslije ručka i osjetili smo podrhtavanje tla. Drmanja na 3 do 5 stupnjeva zapravo su nešto na što se čovjek inače teško može naviknuti, ali u tom smislu ljudi su ovdje navikli", rekao je generalni direktor EBAT-a Goran Gašparac.


Iz jedne trokatnice spašeno je četvero ljudi, među njima i petogodišnje dijete. Akcije spašavanja u tijeku su u odsječenim naseljima nakon urušavanja planinskih cesta. "U toj regiji gdje se dogodio epicentar potresa vrlo blizu je centralni dio Tajvana, masivni lanac planina. Tajvan ima više od 200 planina s vrhovima višim od 3000 metara", rekao je Gašparac.

Pročitajte i ovo Snimke potresa na Tajvanu 6,8 po Richteru VIDEO Pogledajte trenutke užasa: Razorni potres na Tajvanu rušio zgrade, ljuljao vlakove, lomio ceste...

Više od 7000 kućanstava ostalo je bez struje. Snažnom potresu od 6,8 prethodilo je podrhtavanje od 6,5. "Sve do danas je bilo sedamdesetak slabijih potresa, a kod mene u Tainanu je potres bio jačine od nekakvih četiri po Richteru", rekao je Marko Novak, profesor na sveučilištu CTBC Business School u Tainanu.

Marko Novak na Tajvanu je već 10 godina, i on se na podrhtavanja naviknuo. "Bio sam na autocesti i mogu vam reći da su Tajvanci poprilično otupili na potrese. Prije samog potresa na mobitel je stigla dojava o potresu", rekao je.

Stiglo je upozorenje za tsunami, a potresne valove 12 minuta kasnije zabilježili su i seizmološki uređaji u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene