Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pratimo poštivanje naše neovisnosti'

Raul Castro spreman o svemu razgovarati s SAD-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski predsjednik Raul Castro rekao je u subotu da ne odbacuje ni jednu temu u dijalogu s Washingtonom i pozdravio je zbližavanje sa Sjedinjenim Državama, kao i ukidanje pedesetogodišnjih preprema suradnji.

U srijedu su američki i kubanski predsjednici objavili međusobnu namjeru normaliziranja diplomatskih odnosa između dviju zemalja nakon više od 50 godina neslaganja.

Pročitajte i ovo Raul Castro (Foto: AFP) U travnju 2018. Raul odstupa s dužnosti: Kubom će nakon 60 godina vladati netko tko se ne preziva Castro Slika nije dostupna Druga revolucija 10 vrlo značajnih godina za Kubu kojom vlada Raul Castro

"Kubanski narod pozdravlja tu pravednu odluku predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame. Ta odluka pokreće ukidanje prepreka u odnosima između naših zemalja i obilježava otvaranje novog poglavlja", rekao je Raul Castro u tradicionalnom govoru zatvaranja polugodišnjeg parlamentarnog zasijedanja.

Prvi službeni razgovori predviđeni su za siječanj za pokretanje uspostave diplomatskih odnosa između Kube i Sjedinjenih Država, nakon 18 mjeseci krajnje tajnih postupaka za pokretanje tog odleđivanja.

Ovo je mjesto zamrznuto u vremenu - I tako već pola stoljeća!

"Ponavljamo da smo spremni za dijalog o razlikama", rekao je kubanski predsjednik.

"Prihvaćamo dijalog u svim temama, o svemu o čemu se želi govoriti o Kubi, ali i o Sjedinjenim Državama, dodao je i ponovio da kani ostati odlučan u svezi tema koje potpadaju pod nacionalni suverenitet", objasnio je.

"Pratimo poštivanje naše neovisnosti i samoodređenja", upozorio je Raul Castro, pozivajući se na riječi svog brata Fidela, kojeg je naslijedio 2006.

U petak je američki predsjednik podsjetio da dijeli zabrinutosti oporbe i aktivista ljudskih prava u svezi s činjenicom da Kubu i dalje vodi represivni režim.

"Kuba će se promijeniti, to je nezaobilazno, ali ne očekujem promjene od danas do sutra", dodao je Obama na tradicionalnoj konferenciji za novinare na kraju godine u Bijeloj kući.

"Između vlada SAD-a i Kube postoje duboke razlike koje osim ostaloga ukljućuju različite koncepcije nacionalnog suvereniteta, demokracije, političkih modela i međunarodnih odnosa", odgovorio je u subotu kubanski predsjednik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene