Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro promjene?

Ovo je mjesto zamrznuto u vremenu - I tako već pola stoljeća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Kubi nema McDonaldsa, Starbucksa kao ni KFC-a. Za većinu ljudi nema ni interneta. No, uskoro će se neke stvari i tamo promijeniti.

Bilo je to svojevremeno idealno mjesto za Amerikance koji su tragali za osunčanim plažama, kockarnicama i kasnonoćnom zabavom. No, kubanska revolucija koju je vodio Fidel Castro, kao i nadolazeći embargo Hladnog rata, potpuno su izolirali ovu otočnu državu.

Američka vlada je prekinula sve diplomatske odnose s Kubom 1961. godine kad se Kuba priklonila tadašnjem Sovjetskom Savezu i nacionalizirala sve tvrtke u američkom vlasništvu.

Uslijedio je trgovinski embargo 1962. godine, koji je ostao na snazi sve do danas. Odnos između SAD-a i Kube je postao hladan, a Amerikancima je zabranjeno ići u posjet toj zemlji.

Rezultat embaga je bio taj da je Kuba ostala zamrznuta u vremenu, relikt nekog drugog doba i suočena s teškom nestašicom nafte, hrane i robe široke potrošnje.

'Došlo je vrijeme da se raskinu okovi prošlosti'

No, američki predsjednik Barack Obama napravio je jučer povijesni potez, najavivši ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa s Kubom i objavljujući kraj američkoj zastarjeloj percepciji ovog otoka, te objavivši kraj polustoljetnom neprijateljstvu.

'Ovih 50 godina je pokazalo kako izolacija nije funkcionirala', izjavio je jučer Barack Obama te dodao kako je vrijeme za novi pristup.

Kubanski predsjednik Raul Castro smatra kako ove dvije zemlje još uvijek imaju duboke razlike na području ljudskih prava i vanjeske politike no kako moraju naučiti živjeti zajedno.

Za sada zabrana američkim turistima za posjet Kubi i dalje će ostati na snazi, no otvaraju se vrata boljem i uspješnijem turizmu.

Mnogi turistički djelatnici se pitaju hoće li sada Kuba izgubiti svoju individualnost. Jer, svi su složni - to je zemlja koja kao da je zamrznuta u vremenu.

Australski turoperator Intrepid Travel je jedan od vodećih na Kubi skoro 10 godina. Njihovo vodstvo smatra kako će biti veoma zahtjevan zadatak sačuvati autentičnost Kube.

'Ova jedinstvena zemlja je kao ni jedna druga destinacija na svijetu. Potpuno je autentična i specifična po svojoj kulturi, ljubaznim domaćinima, sačuvanoj povijesti i raznolikoj okolini. U jednom trenutku naći ćete se na plaži ispijajući rum, a u drugom trenutku plešete s lokalnim stanovnicima u zadimljenom baru u Hvani', iskustvo je iskusnih turističkih agenata.

Zato, ukoliko Kubu dosad niste posjetili, možda je krajnji trenutak da to učinite ukoliko je želite doživjeti onakvu kakva zapravo jest.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne u potpunosti Trump "otkazuje" Obaminu politiku prema Kubi, vraća ograničenja putovanja i trgovine Slika nije dostupna Još jedna Obamina propala Trump vraća ograničenja za Kubu: "Sankcioniramo represivni režim, a ne kubanski narod"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene