Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident

VIDEO Ratne igre: Rusija simulirala zračni napad na Švedsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem prošlog mjeseca događalo se nešto vrlo zanimljivo iznad Baltičkog mora i pored švedskih teritorijalnih voda.

Ruski vojni zrakoplovi često prelijeću Baltik, kako bi došli do ruske enklave Kalinjingrada, koji se nalazi između Litve i Poljske, no u noći 29. ožujka, svedsku vojsku umalo je iznenadila eskadrila ruskih bombardera i lovaca.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Belgijski premijer Alexander De Croo Izbori su u lipnju Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju

>> FOTO Upoznajte novi ruski strateški bombarder

Kako prenosi list Svenska Dagbladet, odmah nakon ponoći 29. ožujka, švedski su radari otkrili šest vojnih zrakoplova kako se velikom brzinom približavaju njihovim teritorijalnim vodama s istoka i iz smjera St. Petersburga. Ono što je zanimljivo jest da su dva bombardera tipa Tupoljev Tu-22M3 Backfire i četiri lovca tipa Sukhoi SU-27 Flanker došla na svega 30-40 kilometara od švedskih teritorijalnih voda.

Pretpostavlja se kako je ruska eskadrila izvela vježbu napada na Stockholm i južni dio Švedske, rekao je švedski vojni izvor za navedeni list, ali su u posljednjem trenutku skrenuli i vratili se nazad prema Rusiji.

Ta je 'epizoda' švedsku vojsku podsjetila na vrijeme Hladnog rata, kad su sovjetski bombarderi izvodili slične manevre. iako se takvi preleti prestali još 1992. godine, Rusi su opet počeli s tom praksom, nakon što je Putin 2011. odlučio kako strateški bombarderi trebaju nastaviti s takvim letovima. Možda je povod povratka takvih letova bilo i američko, odnosno NATO-ovo inzistiranje na postavljanju raketnog štita duž granica istočnoeuropskih zemalja, čemu se Rusija odlučno protivi.

Iako bi dva švedska borbena zrakoplova tipa JAS-39 Grippen trebala konstantno biti u stanju pripravnosti, to nije bio slučaj u noći 29. ožujka. Analitičari smatraju kako je masovno restrukturiranje švedskog zrakoplovstva odgovorno za takvo stanje. Tim je restrukturiranjem 20 eskadrila, s ukupno 400 zrakoplova, svedeno na tek 150 borbenih zrakoplova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene