Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAGAĐANJA O PUTINOVOM ZDRAVLJU

Rusija drastično smanjuje dopremu plina Europi: "Ovo je otvoreni plinski rat"

Samo dan nakon potpisivanja sporazuma o deblokadi ukrajinskog žita, Rusi su raketirali luku u Odesi. Rusija je optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti. Nakon posjeta Iranu, Putinu naglo pozlilo.

  

  • Putinu je pozlilo tijekom vikenda, nastavljena nagađanja o zdravstvnom stanju ruskog predsjednika 
  • U Ukrajinu iz Njemačke stigla tri protuavionska topa Gepard
  • Moskva tereti 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti, osniva svoj međunarodni sud
  • Premijerka Moldavije priznala da je u strahu od ruske invazije: "Nitko nije siguran"
  • Dvije ruske bespilotne letjelice oborene su u Volynu. U padu krhotina jedna osoba je poginula
  • Ukrajina se nada da će izvoz žitarica ponovno početi ovaj tjedan
  • Kremlj tvrdi da napadi na Odesu ne sprječavaju izvoz žitarica
  • Prema izvještaju udruge Human Rights Watch, Rusi su na istoku Ukrajine otimali i mučili civile
  • napadi na Odesu prijete dogovoru o izvozu žita, Zelenski napad nazvao barbarizmom
  • ukrajinski dužnosnik Serhij Hlan rekao je da će pokrajina Herson biti oslobođena i ponovno osvojena od strane Ukrajinaca do rujna

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

23:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je najvišeg vojnog zapovjednika u istočnoj Ukrajini nakon velikih teritorijalnih gubitaka od Rusije. Zelenski je dekretom smijenio Grihorija Halahana te na njegovo mjesto imenovao Viktora Horenka. General bojnik Halahan vodio je snage za specijalne operacije u regijama Donjecka i Luhanska od kolovoza 2020.

Nakon ruske invazije 24. veljače Ukrajina je potpuno izgubila kontrolu nad regijom Luhansk, a ruske snage zauzele su oko 50 posto susjedne regije Donjeck . Prije 24. veljače proruski separatisti su nadzirali nešto manje od 30 posto teritorija Donjecka. Zelenski se nedavno požalio da je Kijev izgubio kontrolu nad 20 posto teritorija Ukrajine. Glavni stožer u Kijevu je u međuvremenu izvijestio da su ruske postrojbe postigle uspjehe u elektrani na ugljen Vuhlehirsk u Donjecku, koju su napadali danima. Na obližnjoj fronti, međutim, ruski napadi u smjeru gradova Bahmut i Siversk su odbijeni, rekla je ukrajinska vojska.

22:59 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Europu da na "plinski rat" koji vodi Rusija "odgovori" proširenjem europskih sankcija Moskvi. "Danas smo čuli nove plinske prijetnje Europi. Unatoč popuštanju u vezi s turbinom za Sjeverni tok, Rusija neće nastaviti opskrbu europskih zemalja plinom kao što se ugovorom obvezala", rekao je Zelenski u dnevnoj video poruci, komentirajući najavu Gazproma da će ponovno drastično smanjiti dopremu plina Europi.

Smjerao je na stajalište Rusije koja je već dvaput u lipnju smanjila opseg svojih isporuka uz obrazloženje da plinovod ne može normalno raditi bez turbine koja je bila na popravku u Kanadi, a u Rusiju nije vraćena zbog zapadnih sankcija. Njemačka i Kanada su se poslije dogovorile da će vratiti opremu u Rusiju, ali turbina još nije dopremljena.

"Ovo je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe. Nije ih briga što će biti s ljudima, kako će se patiti - od gladi zbog blokade luka, do smrzavanja na zimu, siromaštva ... i okupacije. To su samo različite vrste terora", istaknuo je ukrajinski predsjednik.

"Zato morate odgovoriti. Ne razmišljajte o tome kako ćete vratiti turbinu, nego proširite sankcije", zaključio je.Zapad optužuje Moskvu da se koristi energentima kao oružjem, odgovarajući na sankcije koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu. Plinovod Sjeverni tok koji Rusiju povezuje s Njemačkom preko Baltičkog mora, strateški je važan za opskrbu plinom Europe koja je veoma ovisna o ruskim energentima.

Ukrajinski vojnik prolazi protiv uništene zgrade u gradu Siversk Ukrajinski vatrogasci gase pogođeni brod u luci u Odesi (Foto: Afp)

19:02 Poljska se protivi prijedlogu EU-a o obveznim uštedama od 15 posto potrošnje plina uslijed nesigurnosti opskrbe ruskim plinom.

"Možemo razgovarati o dobrovoljnim mehanizmima, možemo razgovarati o uštedama u pojedinačnim zemljama", rekla je ministrica okoliša i klime Anna Moskwa, no dodala je da je teško pristati na opći cilj štednje "bez da se zna kakva će biti nadolazeća zima". Kako prenosi agencija PAP, ministrica je također naglasila da su skladišta plina u Poljskoj "već puna".

Njemačka, vodeće gospodarstvo EU-a, suočava se s energetskom krizom nakon što je ruski državni energetski div Gazprom najavio da će smanjiti protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 do Njemačke na 20 posto maksimalnog kapaciteta, navodeći kao razlog popravke druge turbine.

Njemački političari strahuju da je to samo izgovor i ruska osveta za njemačku podršku Ukrajini nakon invazije Moskve, koja se suočila sa širokim sankcijama EU-a. Ministri energetike EU-a raspravljat će u utorak u Bruxellesu o prijedlogu Komisije za smanjenje potrošnje plina od 15 posto.

17:00 Ruski plinski div Gazprom izvijestio je u ponedjeljak da zaustavlja drugu plinsku turbinu na Sjevernom toku 1, plinovodu prema Njemačkoj koji se već koristi sa svega 40 posto kapaciteta, te da će protok plina zbog toga biti prepolovljen.

To je novi udarac za opskrbu najvećeg europskog gospodarstva plinom, do kojeg dolazi u trenutku velikih napetosti između Rusije i Zapada, koji razmijenjuju ekonomske udarce kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini. Europska unija optužila je Rusiju da ucjenjuje energijom, dok Kremlj govori da do poremećaja u isporukama plina dolazi zbog održavanja i posljedica sankcija Zapada.

Gazprom je danas objavio da će od srijede protok plina smanjiti na 33 milijuna prostornih metara dnevno, svega polovinu onoga što danas pristiže u Njemačku tim plinovodom, a što je već ionako smanjeno na svega 40 posto od ukupnog kapaciteta.

Europski političari stalno upozoravaju da bi Rusija mogla ove zime prekinuti isporuke plina, što je potez koji bi Njemačku mogao gurnuti u recesiju te uzrokovati poskupljenje plina za potrošače, koji se i ovako već suočavaju s visokim ciejnana energenata i hrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je ranije ovoga mjeseca Zapad da nastavkom sankcija riskiraju izazvati katastrofralni skok cijena energenata za potrošače diljem svijeta. Rusija je drugi najveći sjvetski izvoznik nafte, nakon Saudijske Arabije, i najveći izvoznik prirodnog plina. Europa uvozi otprilike 40 psoto svog plina i 30 posto nafte iz Rusije.

Ranije danas čelnik njemačkog regulatora Bundesnetzagentur Klaus Mueller tweetnuo je da je Njemačka ponovno na putu "pristojnih" razina zapunjavanja plinskih skladišta, no malo je vjerojatno da će postići postavljeni cilj njihove zapunjenosti do 1. studenoga.

Na Twitteru je naveo da je na dan 23. srpnja ukupna razina zapunjenosti bila 65,91 posto te da je trenutno cilj da do 1. rujna zapunjenost skladišta dosegne 75 posto. Njemačko ministarstvo gospodarstva prošloga tjedna povisilo je cilj zapunjenosti skladišta, nakon što je plinovod Sjeverni tok 1 nastavio s radom nakon 10 dana radova održavanja, iako sa svega 40 posto kapaciteta.

Novi ciljevi su 75 posto popunjenosti skladišta do 1. rujna, 85 posto do 1. listopada i 95 posto do 1. studenoga, objavilo je ministarstvo, istovremeno uvevši mjere štednje energije, uključujući zabranu grijanja bazena zimi u privatnim kućama. Mueller je, pak, u ponedjeljak kazao kako ne vjeruje da je moguće postići ciljani raspon između 90 i 95 posto zapunjenosti skladišnih kapaciteta do 1. studenoga, objavio je Welt, citirajući sudionike sastanka o plinu čiji je domaćin bila pokrajina Baden-Wuerttemberg. Na trenutnoj razini isporuke Sjevernog toka 1, razine skladišta bi u najboljem slučaju mogle dosegnuti zapunjenost od najviše 80 do 85 posto, prenosi Welt.

Ukrajinski vojnik prolazi protiv uništene zgrade u gradu Siversk Vladimir Putin Foto: Afp

15:41 "Vladimiru Putinu se tijekom u noći ovog vikenda naglo pogoršalo zdravstveno stanje, liječnici su probdjeli noć uz njegov krevet", tvrdi Telegram. Ranije su se pojavile različite tvrdnje o zdravstvenom stanju ruskog predsjednika, a govorilo se čak i da ima dvojnika.

69-godišnji Putin se oko jedan sat ujutro u noći s petka na subotu žalio na jake mučnine, a liječnici su dežurali uz njega cijelu noć. Sada se navodno oporavio, no mediji nagađaju da bi ga i u sljedećim javnim nastupima mogao zamijeniti dvojnik ili će koristiti tehnologiju "deep fake" za televizijska pojavljivanja, s fotomontažom starih snimaka.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin tko je bio u teheranu? VIDEO Je li ovo Putin ili njegov dvojnik? Obavještajac iznio zanimljivu teoriju, upozorio na neobičan detalj

Vijesti dolazi samo nekoliko dana nakon što je šef ukrajinske obavještajne službe sugerirao da je Putin zamijenjen dvojnikom tijekom državnog posjeta Iranu prošlog tjedna. Kyrylo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije, iznio je sumnje nakon pregledavanja snimke ruskog čelnika kako izlazi iz zrakoplova u Teheranu.

"Molim vas, pogledajte trenutak Putinovog izlaska iz zrakoplova. Je li to uopće Putin?" rekao je na ukrajinskoj televiziji.

15:26 Ukrajina je od Njemačke dobila prva 3 protuavionska topa Gepard, potvrdio je ministar obrane Oleksii Reznikov, javlja Ukrajinska novinska agencija.

"Za sada vas mogu obavijestiti da su danas službeno stigla prva 3 Geparda iz Njemačke" rekao je. "Riječ je o protuzračnim raketnim kompleksima za koje smo dobili nekoliko desetaka tisuća bojevih glava, a sukladno tome uskoro očekujemo i prvih 15 Geparda. 3 već su danas stigli u Ukrajinu", rekao je Reznikov.

Dodao je da su već na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine.

Kako je ranije izvijestila Ukrajinska novinska agencija, Njemačka je u lipnju objavila popis oružja koje će isporučiti Ukrajini. Na popisu je bilo 30 protuavionskih topova Gepard.

15:16 Moskva je optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti i predložila novi međunarodni sud koji bi vodio istragu.

Alexander Bastrykin, šef ruskog istražnog odbora, rekao je da će tribunal podržati zemlje Bolivija, Iran i Sirija.

Bastrykin je optužio "više od 220 osoba, uključujući predstavnike vrhovnog zapovjedništva oružanih snaga Ukrajine, kao i zapovjednike vojnih postrojbi koje su granatirale civilno stanovništvo" za zločine protiv čovječnosti, izvijestila je Rossiiskaya Gazeta ruske vlade.

Ukrajinci su bili umiješani u "zločine protiv mira i sigurnosti čovječanstva, koji nemaju zastaru", dodao je.

Bastrykin, čiji odbor istražuje velike zločine, rekao je da su 92 zapovjednika i njihovih podređenih optužena, a za 96 osoba, uključujući 51 zapovjednika oružanih snaga, je izdana potjernica.

15:12 Premijerka Moldavije Natalia Gavrilița rekla je da je "jako zabrinuta" zbog potencijalne ruske invazije na njezinu zemlju, dodajući: "Nitko nije siguran".

"Za sada je to hipotetski scenarij, ali ako se vojne akcije pomaknu dalje u jugozapadni dio Ukrajine i prema Odesi, onda smo, naravno, vrlo zabrinuti", rekla je Gavrilița za CNN u nedjelju.

"Vrlo smo zabrinuti, posebno imajući u vidu da su trupe na teritoriju secesionističke regije Pridnjestrovlja", rekla je. "Činimo sve što je moguće kako bismo održali mir i stabilnost i osigurali da borbe ne eskaliraju".

Dodala je: "Ako neka zemlja može započeti aneksioni rat bez obzira na međunarodno pravo, onda u tom smislu nitko nije siguran. Mislim da su mnoge zemlje zabrinute."

Moldavija se dugo bojala da bi, ako Vladimir Putin dogura tako daleko, mogla biti sljedeća na nišanu Moskve.

14:55 Ukrajinske snage srušile su u Volynu dvije bespilotne ruske letjelice. Od posljedica pada krhotina na kuću, jedna je osoba poginula, a nekoliko ozlijeđenih je hospitalizirano, potvrdio je Telegramu načelnik volinjske oblasti Jurij Poguljajko.

"Čule su se eksplozije u Volynu. To je rad protuzračne obrane. Vojska je oborila dva UAV-a. Krhotine jednog od njih oštetile su privatne kuće. Nažalost, ima žrtava kao rezultat pada krhotina. Jedna osoba je preminula, nekoliko povrijeđenih je u bolnici", navodi se u poruci.

14:24 Ukrajina se nada da će se ovaj tjedan početi provoditi dogovor uz posredovanje UN-a usmjeren na ublažavanje globalne nestašice hrane obnavljanjem izvoza žitarica iz crnomorske regije.

Visoki vladin dužnosnik rekao je na tiskovnoj konferenciji kako se nada da će prva isporuka žitarica prema sporazumu biti iz luke Chornomorsk u srijedu.

Rusija i Ukrajina potpisale su u petak značajan sporazum kojim se omogućuje nastavak izvoza žitarica iz crnomorskih luka nakon što su ih blokirale snage Vladimira Putina.

14:16 Protok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 iz Rusije u Njemačku u ponedjeljak je ostao stabilan, dok je putem plinovoda Yamal-Europe iz Njemačke u Poljsku blago povećan, pokazuju zadnji podaci operatera.

Količina ruskog plina koji se transportira iz Ukrajine u Slovačku preko granične točke Velke Kapusany ostala je u ponedjeljak nepromijenjene u odnosu na dan ranije, odnosno bila je 36,8 milijuna prostornih metara (mcm) dnevno, podaci su ukrajinskog operatera.

Ruski Gazprom je objavio da je opskrba Europe plinom preko Ukrajine, na ulaznoj točki Sudzha u ponedjeljak iznosila 41,7 milijuna prostornih metara (mcm), u odnosu na 41,2 milijuna prostornih metara dan ranije. Također, objavio je da je Ukrajina odbila zahtjeve za opskrbom plina preko ulazne točke Sokhranovka.

14:12 Prvi ruski diplomat rekao je da je sveobuhvatni cilj Moskve srušiti vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dok ruski zračni udari nastavljaju gađati gradove diljem Ukrajine.

Govoreći izaslanicima na summitu Arapske lige u Kairu u nedjelju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva odlučna pomoći Ukrajincima da se "oslobode tereta ovog apsolutno neprihvatljivog režima".

Lavrov je optužio Kijev i "njegove zapadne saveznike" za propagandu s namjerom da Ukrajina "postane vječni neprijatelj Rusije", izvijestio je Associated Press.

“Ruski i ukrajinski narod nastavit će živjeti zajedno, mi ćemo sigurno pomoći ukrajinskom narodu da se riješi režima koji je apsolutno antinarodni i antipovijesni”, rekao je.

Lavrovljeve su primjedbe bile su suprotne s linijom Kremlja na početku rata, kada su ruski dužnosnici opetovano naglašavali da ne žele svrgnuti vladu Zelenskog.

13:21 Rusi tvrde da napadi na Odesu nisu prepreka izvozu ukrajinskih žitarica i provedbi sporazuma potpisanog pod okriljem UN-a

Meta napada je "isključivo vojna infrastruktura koja nikako nije povezana s infrastrukturom potrebnom za provedbu sporazuma o izvozu žitarica", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Stoga to ne može niti mora ometati utovar tereta", dodao je Peskov.

Ukrajinski vojnik prolazi protiv uništene zgrade u gradu Siversk Ukrajinski vatrogasci gase pogođeni brod u luci u Odesi (Foto: Afp)

Ruska vojska u subotu je bombardirala Odesu, ključnu za trgovinu ukrajinskih žitarica, a rusko ministarstvo obrane objavilo je da je cilj široko osuđivanih raketnih napada na tu crnomorsku luku bio uništiti oružje isporučeno Ukrajini iz Sjedinjenih Američkih Država.

Bombardiranje je uslijedilo dan nakon što su u petak u Istanbulu Rusija i Ukrajina pod pokroviteljstvom UN-a potpisali sporazum koji predviđa uspostavu "sigurnih koridora" za plovidbu trgovačkih brodova Crnim morem, a Moskva i Kijev obvezali su se da ih neće napadati.

Ugovor će omogućiti izvoz 20 do 25 milijuna tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, što će umanjiti opasnost svjetske prehrambene krize, napose u Africi.

Rusija je dobila jamstvo da se zapadne sankcije neće ni izravno niti neizravno primjenjivati na njezin izvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda.

Izvoz pšenice, kukuruza i suncokreta iz Ukrajine se uglavnom odvija preko Odese, važne ukrajinske luke na Crnom moru u kojoj je koncentrirano 60 posto svih lučkih aktivnosti zemlje.

Ukrajinski vojnik prolazi protiv uništene zgrade u gradu Siversk Pogođen brod u luci u Odesi (Foto: Afp)

12:27 Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da su Ukrajinci pomoću HIMARS pokretnih raketnih sustava dosad uništili 50 ruskih spremišta streljiva, prenosi Reuters.

11:06 Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch objavila je detaljan izvještaj o ruskim ratnim zločinima u okupiranom istoku Ukrajine. Prema izvještaju, Rusi su otimali i mučili vojnike i civile.

Stručnjaci su razgovarali sa 71 osobom iz Hersona, Mariupolja, Berdjanska i još deset gradova iz pokrajine Herson i Zaporižja. Opisali su 42 slučaja u kojima su Rusi otimali civile i ostavljali ih odsječenima od bilo kakvog kontakta. Većina otetih civila su i mučena.

Cijeli izvještaj možete pročitati >>OVDJE.

8:52 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o situaciji u Ukrajini. Ističu kako se u regijama Donbasu, u kojem su Rusi u ofenzivi i Hersonu, u kojem se brane od ukrajinskog protunapada, vode neizvjesne bitke.

"Ruski zapovjednici suočavaju se s dilemom - koristiti resurse u ofenzivi na istoku ili pojačati obranu na zapadu", navodi se u izvješću.

"18. srpnja ove godine obavještajci su identificirali pogon za popravak vojnih vozila u blizini Barvinoka u ruskoj regiji Belgorod, 10 kilometara od granice s Ukrajinom.

U njemu se nalazi najmanje 300 oštećenih vozila, što uključuje tenkove, transportna oklopna vozila i kamione", stoji u izvješću britanskih vojnih obavještajaca, u kojem se navodi kako se "Rusi i dalje muče s vađenjem i popravkom tisuća borbenih vozila koja su oštećena u ratu u Ukrajini".

8:42 Ruske su trupe nastavlile napade na Dnipropetrovsk i tokom noći. Prema informacijama koje su se pojavile na jednom od službenih kanala na društvenoj mreži Telegram, Rusi su u okrilju mraka nastavili bombardirati okrug Nikopolj. 6 kuća je navodno uništeno i 10-godišnja djevojčica je ozlijeđena u raketnim napadima.

U okrugu Dnjipro, Rusi su ispalili dvije rakete, i pogodili poljoprivredni objekt. U objektu je izbila vatra u kojoj na sreću nitko nije nastradao.

Ukrajinski vojnik prolazi protiv uništene zgrade u gradu Siversk Obavijest s Telegrama 1 Foto: Telegram

5:30 Moskva je optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti. Rusi kažu kako je pokrenuto više od 1300 istraga, javlja BBC.

5:00 Volodimir Zelenski napad na Odesu, samo dan nakon postignutog dogovora o deblokadi žitarica, nazvao je barbarizmom. Rekao da je da to dokazuje da se Rusiji ne može vjerovati.

Što se sve događalo 151. dan rata čitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene