Obavijesti Video Pretražite Navigacija
151. dan rata

Preokret na ratištu? Ukrajinci tvrde da su nadomak oslobađanja važne regije: "Svi će im planovi propasti"

Rat u Ukrajini ušao je u 151. dan. Ukrajina je raketirala most kojim se koristi ruska logistika na okupiranom jugu.

 

  • Delegacija američkog Kongresa sastala se sa Zelenskim i obećala nastavak podrške
  • Zelenski kaže da ukrajinska vojska napreduje prema Hersonu
  • Ukrajina raketirala most kojim se koristi ruska logistika na okupiranom jugu

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

18:26 Ukrajinski dužnosnik Serhij Hlan rekao je u intervjuu za ukrajinsku državnu televiziju da će južna pokrajina Herson, koja je pala u ruske ruke još početkom invazije u veljači, biti oslobođena i ponovno osvojena od strane Ukrajinaca do rujna.

"Možemo tvrditi sa sigurnošću da će regija Herson biti ponovno oslobođena do rujna, i da će svi okupatorovi planovi propasti", rekao je u intervjuu.

Ukrajinske snage, potpomognute dostavama dalekosežne artiljerije sa Zapada, grčevitom borbom grabe teritorij južne ukrajinske pokrajine u posljednjih nekoliko tjedana.

17:37 Izraelski premijer Yair Lapid upozorio je da će se odnosi s Moskvom narušiti ako Rusija zabrani Židovsku agenciju za Izrael, u potezu kojeg neki smatraju politički motiviranim.

Lapidov ured rekao je u nedjelju da bi zabrana agencije, koja omogućuje Židovima da emigriraju u Izrael, bila "ozbiljan događaj".

Delegacija će otputovati u Moskvu tijeko idućeg tjedna da bi se usredotočila na to da ruske vlasti povuku odluku, rečeno je u priopćenju.

Rusko ministarstvo pravosuđa podnijelo je pritužbu protiv nevladine organizacije na Okružnom sudu u Moskvi te je saslušanje zakazano za 28. srpnja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da potez ministarstva dolazi nakon što je organizacija prekršila ruske zakone. Odbacio je spekulacije da Moskva želi spriječiti više "britkih umova" da se isele iz Rusije u Izrael.

17:10 Novine The Kyiv Independent objavile su kako Sjedinjene američke države ozbiljno razmatraju proglasiti Rusiju državom koja sponzorira terorizam.

15:59 Oko 22.5 milijuna poljskih zlota (oko 5 milijuna američkih dolara) prikupljeno je do nedjelje u Poljskoj kako bi se kupila nova pošiljka dronova Barjaktar za Ukrajinske oružane snage (UAF).

Više od 200 tisuća ljudi pridružilo se inicijativi "Kupi Barjaktar za Ukrajinu", koja se odvijala na platformi za prikupljanje javnih donacija Zrzutka.pl.

Unatoč tome što su ciljevi postignuti i što je dovoljno novca prikupljeno, poljski politolog, novinar i začetnik kampanje Slavomir Sjerakovski rekao je kako će kampanja trajati još nekoliko dana, budući da je javnost pokazala ogroman interes za nju.  

14:33 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obratit će se Arapskoj ligi u sklopu svoje posjete Egiptu, budući da je sjedište Lige u Kairu.

Okrenuo se arapskim zemljama kako bi Moskvi pronašao međunarodnu potporu, budući da većina zemalja s kojima je Rusija imala diplomatske i poslovne odnose prije rata u Ukrajini ne odobrava Putinovu "specijalnu vojnu operaciju".

Između Egipta i Rusije postoje razrađeni diplomatski odnosi, budući da je Egipat veliki uvoznik ruskog žita, oružja i turista. U prvom dijelu svog posjeta Africi, Lavrov će obići Etiopiju, Ugandu i Congo-Brazzaville.

11:45 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u nedjelju da su ruske snage projektilima visoke preciznosti pogodile ukrajinski vojni brod u luci Odesi u Ukrajini. "Projektili Kalibr uništili su vojnu infrastrukturu luke Odese, poslavši ukrajinski vojni brod na omiljenu adresu kijevskog režima u preciznom napadu", objavila je Zaharova na Telegramu. Komentar Zaharove uslijedio je nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju za napad na Odesu samo dan nakon što je postignut dogovor o isporuci žita s Ujedinjenim narodima, Turskom i Ukrajinom.

Ukrajinska vojska objavila je da su ruski projektili pogodili južnu luku u subotu, što je zaprijetilo sporazumu o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka i ublažavanju globalne nestašice hrane uzrokovane ratom. Ukrajina bi mogla isporučiti 60 milijuna tona žitarica u osam do devet mjeseci da joj luke nisu blokirane, ali je ruski napad na Odesu pokazao da to sigurno neće biti tako lako, rekao je u subotu ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Ukrajina bi mogla zaraditi 10 milijardi dolara izvozom 20 milijuna tona žitarica u silosima uz 40 milijuna tona iz nove žetve, rekao je ekonomski savjetnik Oleh Ustenko na televiziji. Ukrajini će trebati 20 mjeseci do dvije godine da izveze te količine ako njezine luke ne budu ispravno funkcionirale, istaknuo je.

11:00 Dvojica američkih državljana nedavno su poginula u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, izvijestio je CNN pozivajući se na glasnogovornika američkog State Departmenta. Okolnosti smrti nisu objavljene. 

6:00 Visoko izaslanstvo američkog Kongresa sastalo se u subotu u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i obećalo da će pokušati osigurati nastavak potpore u ratu protiv Rusije. Delegaciju je predvodio kongresmen Adam Smith, predsjednik Odbora za vojna pitanja Zastupničkog doma.

"Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima i partnerima diljem svijeta, stajale su uz Ukrajinu pružajući gospodarsku, vojnu i humanitarnu pomoć", stoji u priopćenju izaslanstva.

"Nastavit ćemo tražiti načine da podržimo predsjednika Zelenskog i ukrajinski narod što je učinkovitije moguće dok nastavljaju pružati hrabar otpor", dodaje se. Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu da će Washington poslati još četiri topnička raketna sustava visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajinu, što znači da će ukupno biti isporučeno 16 HIMARS-a. Smith je također za Radio Slobodnu Europu kazao da su Washington i saveznici spremni dati ukrajini još raketnih sustava za višestruko lansiranje.

5:55 Ukrajinske snage postupno napreduju prema hersonskoj oblasti koju je Rusija okupirala početkom invazije na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u subotu.

"Okupatori su tamo pokušavali uspostaviti svoje uporište, ali koliko im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage napreduju korak po korak prema toj oblasti", kazao je Zelenski, prenosi Reuters. Ruska vojska, koja je napad započela s Krima, zauzela je hersonsku oblast početkom ožujka.

5:54 Ukrajina je u subotu raketirala most u okupiranoj Hersonskoj oblasti na Crnome moru kojim se ruske snage koriste kao logističkim koridorom dok Kijev priprema veliku protuofenzivu, rekao je ukrajinski regionalni čelnik. Raketiran je Darjivski most preko rijeke Ingulec kojim se ruske snage koriste za opskrbu, nekoliko dana pošto je pogođen i važan most preko obližnjeg Dnjipra, rekao je savjetnik oblasnog guvernera koji je na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

"Svaki most je slaba točka u logistici i naše oružane snage uspješno uništavaju neprijateljski sustav. Ovo još nije oslobađanje Hersona, ali je ozbiljan korak u tom smjeru", napisao je dužnosnik Serhij Klan na Facebooku.

Zamjenik čelnika regionalne vlasti koju su postavili Rusi rekao je da je most pogođen sa sedam raketa sustava visoke pokretljivosti (HIMARS), ali je još upotrebljiv, objavila je ruska agencija TASS.

Što se događalo jučer možete pročitati >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene