Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odlikovao ga zelenski

Legendarni pilot snimio jezivi selfi nakon katapultiranja iz MiG-a: "Ubojica dronova" gotovo poginuo zbog svoje zadnje žrtve

Vadim Vorošilov
Vadim Vorošilov Foto: Vadim Vorošilov/Instagram
Najpoznatiji ukrajinski ratni pilot uslikao se još dok je visio na padobranu nakon katapultiranja iz uništenog MiG-a. Prije nekoliko dana odlikovao ga je predsjednik Volodimir Zelenski.

Vadim Vorošilov, vjerojatno najslavniji ukrajinski ratni pilot, objavio je selfi koji je snimio neposredno nakon što se u listopadu katapultirao iz pogođenog ukrajinskog borbenog aviona MiG-29. 

"Na videu letova sve je jako lijepo, avioni lete, ispaljuju se rakete, ali nažalost nema razumijevanja za ono što se događa iza scene. Zato sam odlučio objaviti ovu fotografiju bez uređivanja", napisao je Vorošilov na svojem profilu na Instagramu, gdje je njegova fotografija u jednom danu skupila više od 130 tisuća lajkova. 

Vadimov avion pogođen je u borbi s ruskim dronovima, a hrabri se pilot spasio od smrti katapultiranjem sjedala. Dok je padao prema tlu lica prekrivenog krvlju koja je curila iz rane na glavi, podigao je palac gore i opalio selfi

Pročitajte i ovo Ivan Selak, umirovljeni pilot STANJE ZRAKOPLOVSTVA Umirovljeni pilot Selak za Dnevnik Nove TV o padu MiG-a kod Slatine: "Bit će vrlo lako utvrditi što se dogodilo. Vidim što muči hrvatsku javnost"

Mjesec dana kasnije, 5. prosinca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odlikovao je Vorošilova ordenom zlatne zvijezde, heroj Ukrajine. 

Vorošilov je u srpnju 2021. godine bio među ukrajinskim pilotima koji su javno odbili produžiti svoj petogodišnji vojni ugovor. Svoju je odluku objasnio niskom plaćom, starim avionima te ustaljenom navikom ukrajinskog zrakoplovstva da za svaku zrakoplovnu nesreću okrivi pilota. No, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Vorošinov se ponovo aktivirao.

Ubojica dronova

Vorošinov, koji leti pod nadimkom Karaya, vrlo je brzo dobio reputaciju ubojice dronova. U jeku ruskih napada Šahidima, iranskim samoubilačkim dronovima kojima su bombardirana ukrajinska energetska postrojenja, Karaya je u tjedan dana srušio njih pet. 

Protiv svojeg zadnjeg drona borio se iznad Vinicje i taj ga je zamalo došao glave. Krhotine eksplodirane bespilotne letjelice zasule su Vadimov MiG i zabile mu se u obraz i vrat. Krv mu je u trenu oblila lice i ispunila oči dok je povlačio ručicu za katapultiranje.

Pročitajte i ovo Ilustracija - iranski dronovi Zabrinjavajuće Analiza iranskih dronova u rukama Rusa šokirala stručnjake: Kako Teheranu to uspijeva?

Još dok je visio na padobranu, Vorošilov je izvadio mobitel i opalio selfi. "Nitko i ništa nas ne može slomiti", napisao je ispod objave Vorošilov te dodao da ukrajinske oružane snage trenutačno brane cijeli civilizirani svijet od horde koja za sobom ostavlja samo kaos i uništenje. "Ali ta je zaštita vrlo skupa za ukrajinske sinove, to treba shvatiti i upamtiti", napisao je Vorošilov. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene